Національна школа суддів України

Порушення законів та звичаїв війни

26 серпня 2022 року Національна школа суддів України провела  всеукраїнський вебінар для суддів та помічників суддів місцевих загальних і апеляційних судів “Окремі кримінальні правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку”.

Навчання відкрили секретар третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Герман Анісімов та голова Київського районного суду міста Харкова Світлана Шаренко. Модерувала роботу вебінару директорка Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал.

У якості експерта у заході взяла участь Оксана Сенаторова директорка Центру дослідження правових проблем перехідного правосуддя Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, доцентка НаУКМА, членкиня Комісії з правової реформи України та Міжвідомчої комісії з імплементації міжнародного гуманітарного права в Україні, засновниця і директорка Центру міжнародного гуманітарного права і перехідного правосуддя, експертка Ради Європи та МКЧХ.

Предметом обговорення на занятті були положення статті 438 Кримінального кодексу України та питання відмежування зазначеної статті від інших кримінальних правопорушень. Як було зазначено, актуальність теми відповідає викликам сьогодення, оскільки порушення законів та звичаїв війни – воєнний злочин, судова практика не сформована, а тому суддям важливо вміти чітко визначати кримінально-правові характеристики такого злочину, аби запобігти допущенню неприпустимих помилок. 

На завершення всеукраїнського вебінару судді й помічники суддів висловили свої побажання щодо наступних навчальних заходів з подібної тематики.