Національна школа суддів України

Поглиблений тренінг з кіберзлочинності та електронних доказів

4–6 травня 2023 року Національна школа суддів України спільно з Проєктом Ради Європи “CyberEast” проводить тренінг “Поглиблений тренінг щодо кіберзлочинності та електронних доказів” з метою надання українським суддям і прокурорам необхідних знань та навичок, які дозволять виконувати свої професійні функції, пов’язані з розслідуванням й судовим розглядом кіберзлочинів.

Учасниками тренінгу є судді Одеської та Дніпропетровської областей, а також представники Національної школи суддів України. А викладачами – досвідчені есперти Ради Європи з питань кіберзлочинності – Захід Джаміль, баристер (Сполучене Королівство, США, Пакистан), та Ханія Хельвейн, суддя, голова суду (Ліван).

У ході поглибленого навчального тренінгу його учасникам для опрацювання будуть запропоновані наступні теми:

– проведення розслідування;

– визначення видів вчиненого злочину;

– встановлення місцезнаходження доказів, свідків і підозрюваних;

– традиційні та альтернативні валюти;

– захист доказів у прийнятний спосіб, незалежно від того, де вони зберігаються;

– підготовка до обшуку та вилучення електронних доказів;

– робота з цифровими пристроями, які є частиною розслідування;

– інструктаж експертів-криміналістів та інших осіб, необхідних для підтримки етапу розслідування;

– підготовка до опитування підозрюваного;

– представлення доказів кіберзлочинності;

– заявки та впровадження слухань щодо справ про кіберзлочини щодо національних систем кримінального права;

– врахування відповідних аспектів під час судового провадження та розгляду справи шляхом повного інсценування з метою винесення законного рішення.

Представлений курс з підвищення кваліфікації побудовано таким чином, щоб судді та прокурори, які мають базове розуміння про кіберзлочинність та електронні докази, могли покращити свої знання про природу кіберзлочинності, терміни та технологію, розглядаючи практичний сценарій справи з початкової скарги, через розслідування та досудового процесу, зокрема судового розгляду як процесуального судового процесу, включаючи його завершення з достатніми правовими підставами та доказами для успішного винесення судового рішення.

За результатами пройденого навчання судді та прокурори отримають додатковий рівень знань щодо практики застосування передових методів правового аналізу наданих доказів під час підготовчої і основної фази судового розгляду.