Національна школа суддів України

Підготовка голів і заступників голів апеляційних та місцевих судів

22–24 травня 2023 року Національна школа суддів України проводить підготовку голів і заступників голів апеляційних та місцевих судів.

Вітальними промовами перший день підготовки відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та тимчасово виконуючий обов’язки голови Верховного Суду, секретар Пленуму ВС Дмитро Луспеник.

Ректор коротко окреслив зміст програми підготовки голів і заступників голів судів та представив фахову команду викладачів, а також побажав слухачам плідної та активної роботи.

Модерує підготовку начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький.

Упродовж триденної підготовки увага голів судів буде акцентована на розгляді питань конституційних цінностей та принципів у рішеннях Конституційного Суду України в умовах воєнного стану та загрози національній безпеці, яку презентує суддя КСУ Оксана Грищук.

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик виступить перед головами судів та розкриє тему: “ВРП як ключовий конституційний орган судової влади. Стратегія на сучасному етапі”.

Питання суддівського самоврядування та організації роботи судів, проблеми і виклики сьогодення розкриє голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Про особливості декларування поінформує голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

Заступник голови Служби судової охорони Павло Трясун розкриє питання безпеки судів у воєнний час.

Про підтримку судової влади України в контексті нового Плану дій Ради Європи розповість менеджерка Проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду” Ірина Кушнір.

Керівниця проєктів цифрової трансформації Міністерства цифрової трансформації Оксана Літвінова детально розкриє питання цифровізації правосуддя та впровадження штучного інтелекту в органах правосуддя.

Заступник голови Державної судової адміністрації України, кандидат юридичних наук Максим Пампура поспілкується з головами та заступниками голів судів про стан фінансування та організацію роботи судів у період воєнного стану.

Тему “Правосуддя у справах про воєнні злочини: виклики для України” докладно розкриє начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України,  к.ю.н. Тетяна Фулей.

Про роль керівника апарату у судовому адмініструванні розповість керівник апарату Вищого антикорупційного суду Богдан Крикливенко.

У своїх виступах доповідачі розкриють та обговорять із суддями надзвичайно актуальні й важливі для нинішніх українських реалій теми.