Національна школа суддів України

Підготовка викладачів для суддів адміністративної юрисдикції

20–22 квітня 2023 року у Львові Національна школа суддів України у співпраці з Проєктом ЄС “Право-Justice” та Проєктом EU4PAR проводить тренінг для тренерів “Закон України “Про адміністративну процедуру” та його вплив на здійснення адміністративного судочинства”.

Модерує захід начальниця відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Любов Гончар, яка окреслила мету та завдання тренінгу, а також зосередила увагу на важливості проведення такого навчання для покращення викладацької майстерності суддів (тренерів) Національної школи суддів України.

Керівниця Проєкту ЄС “Право-Justice” Оксана Цимбрівська у вітальному слові підкреслила ефективність співпраці з Національною школою суддів України у процесі впровадження Закону України “Про адміністративну процедуру”.

Викладачами тренінгу є Віктор Тимощук, заступник голови правління Центру політико-правових реформ, старший науковий співробітник Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, кандидат юридичних наук, співавтор законів “Про адміністративні послуги”, “Про адміністративну процедуру” та низки інших актів у сфері публічного адміністрування, Андрій Школик, професор кафедри адміністративного та фінансового права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, член кількох робочих груп Міністерства юстиції України з розроблення проєкту Закону “Про адміністративну процедуру”, Руслан Лемещук, експерт проєкту EU4PAR з питань нейроменеджменту взаємодії, нейробіології та інноваційних методів навчання, доктор ділового адміністрування (бізнес-школа Монтре, Швейцарія), МВА (університет Нью-Брансвік, Канада).

 З лекцією-дискусією щодо досвіду Латвії та інших країн ЄС у впровадженні загальної адміністративної процедури, ролі адміністративної юстиції у цій роботі виступить Яутріте Бріеде, суддя Конституційного Суду Латвії, професор юридичного факультету Латвійського університету.

Протягом 3 днів учасники навчання розглянуть зміст та особливості Закону України “Про адміністративну процедуру”, його основні положення, нововведення, рекомендації щодо імплементації, можливі колізії з нормами інших законів та способи їх подолання. Визначать цілі навчання за 4-рівневою моделлю постановки цілей та за причинно-наслідковими зв’язками, знатимуть особливості навчання дорослих, ключові положення нейробіологїї навчання та андрагогіки, що необхідно для забезпечення ефективності та результативності навчальних заходів, присвячених ЗАП. Зосередять увагу на основних вимогах до структури, наповнення та оформлення матеріалів навчального заходу, а також вмітимуть виконувати дизайн ефективного тренінгу.

Другий модуль тренінгу для тренерів буде проведено 27–28 квітня 2023 року. Наступні дні навчання будуть присвячені особливості застосування інтерактивних методик для проведення навчання у форматі онлайн.