Національна школа суддів України

Підготовка суддів Вищого антикорупційного суду триває

21 березня 2023 року Національна школа суддів України у співпраці з Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні продовжила підготовку суддів Вищого антикорупційного суду.

Другий день занять відкрили та модерували проректор Наталія Шукліна та головний науковий співробітник Тестологічного центру Єлизавета Ковтюк.

У межах першої сесії судді-учасники підготовки прослухали ґрунтовну та цікаву лекцію судді Конституційного Суду України, докторки юридичних наук, професорки Оксани Грищук “Конституційні цінності та принципи в рішеннях Конституційного Суду України: особливості в умовах воєнного стану та загрози національній безпеці”.

Продовженням цієї частини навчання став виступ голови Європейського центру вирішення спорів, судді у відставці, міністра юстиції Республіки Словенія (2008–2012 рр.), експерта Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Алеша Залара з надзвичайно актуальною для нинішніх українських реалій тематикою щодо стандартів допустимості чи недопустимості електронних доказів у судочинстві Європейського Союзу.

Програмою підготовки другої сесії було передбачено проведення для суддів ВАКС тренінгу “Цивільна конфіскація необґрунтованих активів”, що складався з двох інтерактивних лекцій з використанням презентації PowerPoint та практичних завдань. Тренінг провели суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Михайло Зімін та викладачка відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцентка кафедри кримінального процесу і криміналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидатка юридичних наук Наталія Ахтирська.

Презентації викладачів були присвячені обговоренню важливих й актуальних питань щодо правових аспектів цивільної конфіскації в Україні та міжнародних стандартів регулювання конфіскації необґрунтованих активів.

У заключній частині підготовки другого дня судді обмінялися думками з викладачами стосовно тем їх виступів, а модератори підвели підсумки роботи.