Національна школа суддів України

Особливості здійснення кримінального і цивільного процесу в умовах воєнного стану

22-26 травня 2023 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів в режимі онлайн у застосунку “Zoom”.

Відкрив підготовку директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ, який ознайомив  з викладачами, тематикою програм чотириденної підготовки і регламентом роботи, звернув увагу на проведення в межах курсів підготовки двох одноденних семінарів-практикумів, а також побажав успіхів у поглибленні знань стосовно актуальних тем кримінального і цивільного процесу. 

На початку підготовки менеджер проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади України в забезпечені кращого доступу до правосуддя” Ірина Кушнір обговорить зі слухачами актуальні рішення Європейського суду з прав людини у цивільному та кримінальному судочинстві.

Адвокат, голова Комітету з медіа та рекламного права НААУ, медіа-юрист ГО “Платформа прав людини”, експерт Ради Європи Людмила ОПРИШКО і  адвокат, член Комітету медіа та рекламного права НААУ, член Громадської ради при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення Аліна ПРАВДИЧЕНКО поділяться корисною інформацією щодо  впливу нового Закону України “Про медіа” на практику розгляду справ про захист честі, гідності, ділової репутації.

Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Олексій ОСІЯН зверне увагу на проблемні питання при розгляді справ щодо земельних спорів і висвітлить практику Верховного Суду.

Суддя Великої Палати Верховного Суду, кандидат юридичних наук Ірина ВОРОБЙОВА розповість про актуальну практику Верховного Суду з питань розгляду сімейних спорів в умовах воєнного стану.

У виступі судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, доктора юридичних наук, професора Олександри ЯНОВСЬКОЇ належну увагу приділить судовому розгляду як інструменту виконання завдань кримінального судочинства.

Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, кандидат юридичних наук, доцент Наталія САКАРА поінформує суддів про діджиталізацію цивільного судочинства та забезпечення права на доступ до суду, зокрема про використання інформаційних технологій для належного повідомлення учасників судового процесу.

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Світлана ЯКОВЛЕВА розгляне практику Верховного Суду щодо призначення покарання у кримінальних справах.

Суддя Конституційного Суду України, доктор юридичних наук, професор Оксана ГРИЩУК зосередить увагу учасників на конституційних цінностях та принципах, що містяться в рішеннях Конституційного Суду України в умовах воєнного стану.

З виступу радниці з міжнародної судової експертизи, координатора наукової підтримки у Центрі підготовки суддів і прокурорі Нідерландів Доріс ЕРХАРТ судді дізнаються про інтерпретацію судових доказів в контексті воєнних злочинів.

Про вирішення спорів про відшкодування шкоди, завданої незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду розповість суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Ольга СТУПАК.

Під час лекції судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, кандидата юридичних наук Ольги БУЛЕЙКО слухачі обговорять правові позиції Верховного Суду щодо єдності судової практики в питаннях застосування процесуальних строків кримінального провадження.

Прокурор відділу взаємодії з прокуратурами нижчого рівня управління забезпечення реалізації процесуальних повноважень Генерального прокурора у кримінальному провадженні Департаменту організаційно-контрольної діяльності, правового та аналітичного забезпечення Офісу Генерального прокурора, кандидат юридичних наук, доцент Микола ТУРКОТ акцентує увагу суддів на відповідальності за правопорушення проти військової служби.


Цікавою і корисною буде лекція  судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, доктор філософії в галузі права Ірини ШАПОВАЛОВОЇ щодо міжнародних інституцій, що уповноважені на розслідування та розгляд справ про міжнародні злочини.

Разом із суддею Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, доктором юридичних наук, професором Євгеном ПЕТРОВИМ учасники вивчатимуть актуальні питання розгляду справ звернення стягнення на предмет іпотеки.

 

Також в рамках підготовки передбачено проведення:

  • 23 травня 2023 року семінару-практикуму “Особливості розгляду цивільних справ з участю іноземного елементу щодо усиновлення, повернення дитини до держави її постійного проживання, позбавлення батьківських прав в умовах воєнного стану”. Модератором буде начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Олена УМНОВА. Викладачами запрошені: головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя у відставці Віра ГАЙДУК; суддя Галицького районного суду міста Львова Катерина КОТЕЛЬВА; суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області, кандидат юридичних наук Софія ДАНИЛІВ; суддя Володарського районного суду Київської області Людмила МАКАРЕНКО; суддя Шевченківського районного суду міста Києва Валентина МАЛІНОВСЬКА; суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Максим ХОДАКІВСЬКИЙ.

На семінарі-практикумі будуть розглядатися такі питання:

-       міжнародно-правові засади захисту прав дитини: гарантії, принципи, практика ЄСПЛ;

-       усиновлення з участю іноземного елемента: національна судова практика та практика ЄСПЛ;

-       актуальні питання практики вирішення судами справ про позбавлення батьківських прав;

-       вирішення судами справ про повернення дитини до країни її попереднього проживання: особливості розгляду справ з участю іноземного елемента. Врахування практики ЄСПЛ.

  • 25 травня 2023 року семінару-практикуму “Особливості кримінального процесу в умовах воєнного стану”. Модератором і викладачем буде суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, доктор філософії в галузі права Ірина ШАПОВАЛОВА. Викладачами запрошені: суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська, кандидат юридичних наук Сергій МЕЛЬНИЧЕНКО; суддя Київського районного суду міста Харкова, кандидат юридичних наук Світлана МУРАТОВА.

На семінарі-практикумі будуть розглядатися такі питання:

-       особливості здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану;

-       окремі питання, пов’язані з досудовим розслідуванням в умовах воєнного стану;

-       особливий режими судового розгляду кримінального провадження;

-       застосування запобіжних заходів в умовах воєнного стану.

Під час чотириденної підготовки слухачі матимуть можливість обговорити з викладачами проблемні питання здійснення цивільного і кримінального судочинства в умовах воєнного стану та обмінятися практичним досвідом.

Повний текст програми підготовки суддів місцевих загальних судів розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.