Національна школа суддів України

Особливості здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану

31 жовтня – 2 листопада 2022 року Національна школа суддів України проводить підготовку помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів.

Директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ відкрив підготовку та ознайомив слухачів із темами, передбаченими навчальною програмою. Модерували навчальний захід заступник начальника відділу підготовки суддів Жанна ДМІТРІЄВА та заступник директора Дніпровського регіонального відділення Алла БАШТАННИК.

Підготовку розпочав професор, директор Академії фінансового моніторингу Ростислав МАРЧУК лекцією “Актуальні питання запобігання корупції серед працівників патронатної служби судової влади”.

Головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів), доцентка, кандидатка філологічних наук Оксана КАБИШ допомогла удосконалити знання з українського правопису, що так необхідні в роботі помічника судді.

Також у ході підготовки слухачі разом з помічницею заступника голови Одеського окружного адміністративного суду, кандидаткою юридичних наук Яніною ГРАБОВОЮ розглянули питання щодо обміну електронними документами в суді та алгоритм здійснення електронного судочинства в умовах воєнного стану.

Актуальною і доцільною була лекція заступника начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Андрія МАСЛЮКА “Емоційний інтелект помічника судді як складова психічного здоров’я”.

Начальниця відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України, суддя у відставці Любов ГОНЧАР розкрила слухачам питання забезпечення житлом ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, а також надання земельних ділянок особам, які мають статус учасників АТО.

Суддя Другого апеляційного адміністративного суду Зоя КОНОНЕНКО запропонувала до вивчення тему “Застосування практики Європейського суду з прав людини при розгляді справ про проходження публічної служби”.

Про ефективні способи поновлення порушених прав, якість резолютивної частини судового рішення як підставу та умову для його належного виконання розповіла суддя Миколаївського окружного адміністративного суду Ганна ЛЕБЄДЄВА.

Суддя Дніпровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Ганна КАДНИКОВА розкрила учасникам підготовки гендерні аспекти в роботі суду та навела актуальні приклади життєвих ситуацій.

Лекцію з основних засад міжнародного гуманітарного права прочитала суддя Одеського окружного адміністративного суду Оксана БОЙКО.

Разом з директором Центру правових досліджень і просвітництва “Доступне правосуддя”, суддею у відставці, кандидатом юридичних наук Олександром СИТНИКОВИМ слухачі розглянули питання щодо доказів та доказування в адміністративному судочинстві.

Під час виступу судді Київського окружного адміністративного суду Ганни ПАНОВОЇ учасники підготовки дізналися про особливості застосування норм процесуального права з урахуванням предмету позову та з метою забезпечення судом ефективного захисту порушеного права, а також виконали практичні вправи.

Завершив підготовку лекцією про застосування практики Європейського суду з прав людини в національному судочинстві суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, професор Василь ІЛЬКОВ, який провів цікаву, змістовну дискусію та продемонстрував навчальне відео про дотримання прав на захист громадян країнами-учасницями Європейського суду з прав людини.

Під час підготовки учасники підготовки обмінялися досвідом, отримали загально-теоретичні, практичні навики та ґрунтовні знання.