Національна школа суддів України

Особливості судового розгляду воєнних злочинів

21 вересня 2022 року Національна школа суддів України провела семінар для суддів місцевих та апеляційних судів “Особливості судового розгляду воєнних злочинів”.

Вітальною  промовою семінар відкрив начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький, який привітав учасників від керівництва Національної школи суддів України та підкреслив важливість тематики семінару у воєнний час. Він також зазначив, що ректор Микола Оніщук у своєму виступі 16 вересня 2022 року на X Міжнародному судово-правовому форумі щодо пріоритетних завдань підготовки суддів під час війни наголосив, що, окрім розробки нових навчальних курсів судового розгляду воєнних злочинів, серед подальших планів Школи запровадження індивідуального консультування суддів, у провадженні яких перебувають відповідні категорії справ та підготовка для суддів методичних рекомендацій (модельних судових рішень) щодо розгляду категорій справ про порушення законів та звичаїв війни.

Надалі було представлено модератора заходу – начальницю відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України Тетяну Фулей та доповідачів, які висвітлять теоретичні аспекти особливостей судового розгляду воєнних злочинів.

Викладачами навчального заходу було запрошено суддю Вищого антикорупційного суду, кандидатку юридичних наук Віру Михайленко та суддю Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Олену Бальжик.

Під час навчання судді мали можливість долучитися до обговорень питань семінару, обмінятися думками, отримати ґрунтовні відповіді на запитання та практичні поради.