Національна школа суддів України

Особливості насильства у сім’ї

25 листопада 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних та апеляційних судів семінар “Протидія домашньому насильству. Судова практика”.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Відкриваючи захід, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна привітала учасників і подякувала їм за участь та зацікавлення темою семінару, яка, на жаль, не перестає бути актуальною. Очільниця зазначила, що щороку 25 листопада міжнародна спільнота відзначає День боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

До проведення навчання було залучено суддю Буського районного суду Львівської області Ганну Шендрікову; суддю Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області Ігоря Чорного; президента Всеукраїнської асоціації індивідуальної психології член NASAP, судового експерта, психотерапевта Зоряну Кошулинську; заступницю голови ГО “Центр “Жіночі перспективи” Марту Чумало; головну юрисконсультку, адвокатку ГО “Центр “Жіночі перспективи” Галину Федькович та заступника начальника управління, начальника відділу дільничих офіцерів поліції Управління превентивної діяльності ГУНП у Львівській області Романа Гранківського.

Захід мав на меті продемонструвати важливість проблем, з якими стикаються судді, що розглядають таку категорію справ, показати нагальність їх розв’язання та поглибити знання учасників про особливості взаємодії між суб’єктами протидії домашньому насильству. Тому, серед питань, що виносились на розгляд аудиторії були:

-          ефективний контроль кривдника, як механізм запобігання повторним вчиненням домашнього насильства;

-          взаємодія між суб’єктами протидії домашньому насильству: поліції та суду на прикладі Львівської області;

-          забезпечення ефективного захисту постраждалих дітей при розгляді справ за ст.173-2 КУпАП та цивільних справ, пов’язаних із домашнім насильством.

      Разом із учасниками викладачі-тренери аналізували судові психолого-психіатричні експертизи домашнього насилля різних вікових категорій та психологічні особливості постраждалих від гендернозумовленого насильства, які необхідно враховувати в рамках судочинства.

     Слухачам, які попередньо були розділені на групи в Zoom-аудиторіях, було запропоновано до вирішення практичні завдання з виявлення недоліків при складанні протоколів про адміністративне правопорушення за домашнє насильство, що призвели до уникнення відповідальності. Також, відповідно до програми семінару, обговорення окремих питань відбувалось у формі експрес-опитування.