Національна школа суддів України

Особливості кваліфікації діяння як воєнного злочину у вигляді умисного нападу на цивільні об’єкти за статтею 438 КК України

12 листопада 2022 року Національна школа суддів України спільно з громадською організацією “Truth Hounds” провели перший із серії вебінарів з міжнародного гуманітарного права “Воєнний злочин у вигляді умисного нападу на цивільні об’єкти та населення: теорія та практичний вимір застосування ст. 438 ККУ”.

Виконавчий директор ГО “Truth Hounds” Роман Авраменко привітав учасників вебінару. Начальниця відділу міжнародного співробітництва Національної школи суддів України Тетяна Пустовойтова розповіла про започаткування співпраці із громадською організацією “Truth Hounds”, що займається документуванням воєнних злочинів, прав людини, міжнародного гуманітарного та кримінального права в Україні.

Катерина Бусол, практикуюча юристка, старша викладачка факультету правничих наук Національного університету “Києво-Могилянська академія”, звернула увагу на Нюрнберзькі принципи, затверджені Комісією міжнародного права ООН у 1950 р., і основні каталоги порушень законів і звичаїв війни, релевантні для України: Гаазька конвенція 1907 року про закони і звичаї війни на суходолі та додаток до неї Положення про закони і звичаї війни на суходолі, Женевські конвенції 1949 р., Римський статут МКС 1998 р. і документ “Елементи злочину МКС”, звичаєве МГП. Поділилась міжнародною судовою практикою: МКС – “Прокурор проти Джермена Катанги” (Конго), МКТЮ – “Прокурор проти Струґара”, “Прокурор проти Ґаліча”, “Прокурор проти Кордіча та Черкеза”. Розкрила особливості кваліфікації діяння як воєнного злочину у вигляді умисного нападу на цивільні об’єкти за статтею 438 КК України; елементи складу злочину, особливості доведення кожного з них.

Марина Слободянюк, керівниця департаменту розслідувань організації ГО “Truth Hounds”, правозахисниця, розповіла про процес документування і розслідування воєнних злочинів під час збройної агресії рф проти України. Запропонувала учасникам розбір практичного кейсу з умисної атаки на цивільні об’єкти на базі інциденту ракетного удару по будівлі Миколаївської ОДА 29 березня 2022 року.

Роман Авраменко поділився власним досвідом розслідування і документування злочинів, додатково прокоментував доповіді експертів. Наприкінці вебінару Роман Авраменко і Марина Слободянюк надали відповіді на запитання суддів і запросили суддівську спільноту та Національну школу суддів України до співпраці.

 

Громадська організація Truth Hounds імплементує проєкт, підтриманий посольством Швейцарії, направлений на підвищення обізнаності українських органів влади в питаннях міжнародного гуманітарного права. Діяльність: документування і розслідування воєнних злочинів під час збройної агресії рф проти України.