Національна школа суддів України

Особливості комунікації з вразливими групами населення

24 квітня 2023 року Національна школа суддів України розпочала проведення онлайн-підготовки для підвищення рівня кваліфікації секретарів судового засідання місцевих  загальних та апеляційних судів. 

Навчання організовано та проводиться Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Тижневу підготовку відкрила заступник директора Львівського регіонального відділення Тетяна Аілінчій, яка привітала та ознайомила слухачів із Програмою навчального заходу, а також наголосила на правилах проходження підготовки, спонукала скористатися можливістю обміну досвідом та обговорення колізійніих питань.

До проведення навчання залучено суддю-спікера Чернівецького апеляційного суду Ігоря Лисака; суддю Шевченківського районного суду м.Києва Валентину Маліновську; суддю Першотравневого районного суду м. Чернівців Євгена Нестеренка; суддю Нововоронцовського районного суду Херсонської області Вячеслава Каневського; суддю Яворівського районного суду Львівської області Ірину Карпин; суддю у відставці Онуфрія Колотила; суддюЛьвівського окружного адміністративного суду Оксану Клименко; заступницю начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Тамару Закревську; директора відділу “Вінницький навчальний центр” Національної школи суддів Олену Мілієнко; заступника керівника апарату Хмельницького окружного адміністративного суду Олену Розумняк; помічника судді Миронівського районного суду Київської області Віру Олійник; керівника регіональної служби підтримки в Тернопільській області ДП "Інформаційні судові системи" Миколу Олійника.

Слухачам запропоновано до обговорення теми щодо антикорупційного законодавства та практики його застосування, правового статусу секретаря судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів та умови проходження служби в судах, етики працівників апаратів судів в контексті міжнародних та національних стандартів, компетенції секретаря судових засідань при розгляді справ, що викликають суспільний інтерес.

Також у програму підготовки включено питання щодо  сплати судового збору та правила проведення перевірки його зарахування до спеціального фонду Державного бюджету України, блок питань щодо процесуальних вимог до ведення протоколу судового засідання, складання і оформлення протоколів про окремі процесуальні дії, особливостей виконання судових рішень в умовах воєнного стану та відновлення втраченого судового провадження.

Під час підготовки секретарі судових засідань обговорять новели у створенні технічного запису судового засідання і ведення протоколу (журналу) судового засідання засобами підсистеми відеоконференцзв’язку.

Окремо обговорюватимуться гендерні аспекти в організації роботи суду та запровадження сервісів для вразливих груп населення. 

Із програмою онлайн-підготовки можна ознайомитись тут.