Національна школа суддів України

Оплата праці та інші актуальні зміни трудових відносин

11 серпня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів онлайн–семінар “Судовий захист трудових прав в умовах воєнного стану в Україні”. 

Захід організовано та проведено спільно відділом підготовки викладачів (тренерів) та Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Відкриваючи захід, начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя у відставці, кандидатка юридичних наук, заслужена юристка України Олена Умнова подякувала викладацькому складу за розробку навчальних матеріалів та проведення заходу, висловила впевненість у необхідності оперативного реагування на всі нововведення законодавця для злагодженої роботи системи правосуддя, в тому числі в галузі трудового права.

Директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна у вступному слові зазначила, що воєнний стан обумовив суттєвий перегляд організації трудових відносин і потребував змін у законодавстві з метою забезпечення потреб громадян та стабільності роботи економіки.

До проведення навчання залучено лекторів: Стеллу Цибізову суддю Полтавського районного суду Полтавської області; Катерину Котельву суддю Галицького районного суду міста Львова; Валентину Маліновську суддю Шевченківського районного суду міста Києва; Максима Ходаківського суддю Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська та Віру Гайдук головну наукову співробітницю відділу підготовки викладачів (тренерів), суддю у відставці. Захід модерувала Олена Умнова.

З учасниками семінару були обговорені новели трудового законодавства, зокрема питання оплати праці та відпусток; укладання, розірвання та призупинення дії трудових договорів; особливості залучення до роботи деяких категорій працівників; визначення часу роботи та відпочинку. Спікери окреслили головні зміни у кадровому діловодстві та надали інформацію про актуальну судову практику з питань трудового права. Під час семінару було детально проаналізовано нововведення, які передбачаються ЗУ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин”.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.