Національна школа суддів України

Онлайн врегулювання спорів в Україні. Американський досвід

2 грудня 2022 року Національна школа суддів України у співпраці з Національним суддівським коледжем у м. Ріно (США) та Державною судовою адміністрацією України за сприяння Програми USAID “Справедливість для всіх” провела першу сесію онлайн–обговорення “Онлайн врегулювання спорів в Україні” (далі – ОВС) з метою підвищення рівня кваліфікації суддів, помічників суддів та працівників апаратів судів.

Фахову дискусію відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, заступник голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, заступниця керівника Програми USAID “Справедливість для всіх” Наталія Петрова та менеджерка програм онлайн–навчання у Національному суддівському коледжі у м. Ріно (США) Елізабет Морган-Бізлі.

Викладачами першої тематичної сесії виступили американські експерти – Пол Емблі, головний спеціаліст з питань інформації Верховного суду штату Невада, Почесний Констандінос “Дено” Хімонас, суддя Верховного Суду штату Юта (у відставці), Почесний Брендан МакКулла, суддя Суду правосуддя Вест-Веллі-Сіті та Броуді Арішіта, головний спеціаліст з питань інформації Адміністративного офісу судів штату Юта.

В ході своїх презентацій експерти детально розкрили тематику онлайн врегулювання спорів у штаті Юта, зокрема, проаналізували основні світові тенденції ОВС, що успішно застосовуються у різних країнах світу, та можливості застування цього досвіду в умовах України, а також обговорили ініціативи в даній сфері, що запропоновані/реалізуються в Україні, та визначили подальші шляхи розвитку цього методу для врегулювання спорів різних типів.

Після виступів спікерів українські учасники та учасниці мали можливість поспілкуватися з американськими фахівцями з тематики навчальної сесії та отримати професійні відповіді на конкретні запитання.

Учасниками першої тематичної дискусії були судді місцевих та апеляційних судів, Верховного Суду, помічники суддів, працівники апаратів судів, представники Державної судової адміністрації, Національної школи суддів України та медіатори.

Проведення другої сесії онлайн–обговорення з цієї ж тематики заплановано на 9 грудня 2022 року.