Національна школа суддів України

Обговорення актуальної судової практики

10 – 14 квітня 2023 року Одеське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів.

З вітальними словами до суддів звернувся директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, який ознайомив учасників з програмою заходу і правилами проходження онлайн-навчання.

Розпочала підготовку доцент кафедри кримінального процесу та криміналістики Інституту права Київського університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська лекцією щодо міжнародного співробітництва під час кримінального провадження та взаємодії з міжнародним кримінальним судом.

Особливості доказування у кримінальному провадженні розглянула Галина КРЕТ – суддя Великої Палати Верховного Суду, доктор юридичних наук, професор.

З актуальною практикою Верховного Суду з питань розгляду сімейних спорів в умовах воєнного стану ознайомила слухачів суддя Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду, кандидат юридичних наук Ірина Воробйова.

Суддя Шевченківського районного суду м. Києва, доктор філософії в галузі права Лариса Радуцька обговорила з колегами поняття та особливості кваліфікації злочинів проти основ національної безпеки України, передбачені ст. 113, 114, 114-1, 114-2 КК.

Прокурор відділу взаємодії з прокуратурами нижчого рівня управління забезпечення реалізації процесуальних повноважень Генерального прокурора у кримінальному провадженні Департаменту організаційно-контрольної діяльності, правового та аналітичного забезпечення Офісу Генерального прокурора, кандидат юридичних наук, доцент Микола Туркот запропонує до уваги суддів дві лекції: "Відповідальність за військові кримінальні правопорушення" та "Процесуальні та методичні аспекти судового допиту".

Суддя Вищого антикорупційного суду, доктор юридичних наук, професор Олексій Кравчук розгляне реалізацію антикорупційної політики в Україні через призму вимог до членства в Європейському Союзі.

Проблемні питання закриття кримінальних проваджень на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України розкриє Валентина Щепоткіна – заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, секретар другої судової палати, кандидат юридичних наук.

Суддя Верховного Суду у складі Касаційного кримінального суду Наталія Марчук надасть загальну характеристику воєнних злочинів як окремої категорії кримінальних правопорушень за Кримінальним кодексом України.

Щодо впливу нового Закону України “Про медіа” на практику розгляду справ про захист честі, гідності, ділової репутації говоритимуть адвокати, члени Комітету медіа та рекламного права НААУ Людмила Опришко і Аліна Правдиченко.

Як вийти переможцем в інформаційній війні порадить Андрій Маслюк – заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктор психологічних наук, доцент.

Суддя Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду, кандидат юридичних наук, доцент Наталія Сакара зупиниться на діджиталізації  цивільного судочинства та забезпеченні права на доступ до суду.

Вирішення спорів про відшкодування шкоди, завданої незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду розгляне Ольга Ступак –  суддя Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду.

Суддя Верховного Суду у складі  Касаційного кримінального суду, кандидат юридичних наук Сергій Фомін розтлумачить особливості оцінки доказів, отриманих під час дії воєнного стану.

Суддя Великої Палати Верховного Суду, кандидат юридичних наук, доцент Дмитро Гудима роз’яснить слухачам правові позиції Великої Палати Верховного Суду щодо ефективних способів захисту прав власників і користувачів земельних ділянок.

Актуальні питання розгляду справ звернення стягнення на предмет іпотеки підніме Євген Петров – суддя Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду, доктор юридичних наук, професор.

Орфографічну й пунктуаційну грамотність судді підвищуватимуть з Оленою Хавлюк – головним спеціалістом відділу “Вінницький навчальний центр”.

Крім того, у межах підготовки судді візьмуть участь у семінарі-практикумі “Особливості розгляду цивільних справ з участю іноземного елементу щодо усиновлення, повернення дитини до держави її постійного проживання, позбавлення батьківських прав в умовах воєнного стану”, модерувати який будуть начальник відділу підготовки викладачів  (тренерів), суддя у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Олена Умнова та головний науковий співробітник цього ж відділу, суддя у відставці Віра Гайдук. До проведення заходу запрошено суддів Софію Данилів, Катерину Котельву, Людмилу Макаренко, Валентину Маліновську, Максима Ходаківського.

У ході семінару викладачі  у своїх темах звернуть увагу слухачів на рішення ЄСПЛ у  справі «Плешков та Плешкова проти України» від 09 березня 2023 року  (заява № 5783/20) та у справі «Омельченко проти України» від 23 березня 2023 року (заява № 44158/19) в частині дотримання конвенційних принципів ст.6, 8, 13 ЄКПЛ під час розгляду судами справ з участю дітей.

З програмою семінару-практикуму можна ознайомитись на сайті НШСУ.

Насичена програма підготовки передбачає активну роботу, у результаті якої слухачі поділяться враженнями, висловлять свої побажання й пропозиції та отримають Сертифікати Національної школи суддів України.