Національна школа суддів України

Нові грані міжнародної співпраці

13 вересня 2022 року в.о. ректора Наталія Шукліна, начальниці відділів Тетяна Пустовойтова і Тетяна Фулей та заступник начальника відділу Олександр Іщенко провели робочу зустріч з керівницею департаменту розслідувань громадської організації “Truth Hounds” (далі –Truth Hounds) Мариною Слободянюк. Ця організація імплементує проєкт, підтриманий посольством Швейцарії, направлений на підвищення обізнаності українських органів влади в питаннях міжнародного гуманітарного права.

У межах зустрічі було обговорено можливі шляхи співпраці Національної школи суддів України та Truth Hounds за двома ключовими напрямками:

– Допомога у проведенні спеціалізованих вебінарів та тренінгів для з’ясування ключових понять міжнародного гуманітарного права та практичних питань його застосування. Спеціалісти Truth Hounds готові надавати до таких заходів переклади релевантних рішень міжнародних судів та трибуналів задля ознайомлення суддів з підходами останніх до вирішення складних питань застосування положень міжнародного гуманітарного права;

– Допомога з індивідуальним консультуванням суддів. Зокрема, Truth Hounds готовий швидко реагувати на потенційні запити Національної школи суддів України щодо предмету консультацій. Подібний досвід є у співпраці з українськими прокурорами. Крім того, Truth Hounds співпрацює з більшістю найбільш досвідчених україномовних експертів, які могли б у стислі строки надавати такі консультації на запит НШСУ.

За підсумками зустрічі сторони визначили подальші кроки співпраці, а також домовилися про надання командою Truth Hounds представникам Національної школи суддів України переліку тематик практично орієнтованих вебінарів для суддів та інших матеріалів для формування робочого плану спільних дій.