Національна школа суддів України

Новели законодавства для помічників суддів загальних судів

10–12 травня 2023 року Національна школа суддів України проводить підготовку помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів.

Вітальною промовою навчальний захід відкрила директор Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал.

У проведенні підготовки беруть участь судді Верховного Суду Ян Берназюк і Наталія Сакара, місцевих загальних судів Дмитро Крівцов, Катерина Котельва, Світлана Муратова, Тетяна Шевиріна, Тетяна Штих та Світлана Ященко.

Упродовж підготовки помічники суддів поглиблять свої професійні знання та покращать практичні навички з питань розгляду проваджень у справах про адміністративні правопорушення і справах щодо адміністративної відповідальності військовослужбовців. Розглянуть окремі питання, пов’язані з порядком обчислення строків досудового розслідування в умовах воєнного стану. Дізнаються про особливості застосовування законодавства з питань протидії домашньому насильству. Отримають практичні поради з основ кібербезпеки та ефективного використання інформаційних технологій у судочинстві.  Спільно з викладачами проаналізують практику Європейського суду з прав людини та основні засади застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Окрім того, програмою підготовки передбачена участь помічників суддів у семінарі-практикумі “Особливості розгляду цивільних справ з участю іноземного елементу щодо усиновлення, повернення дитини до держави її постійного проживання, позбавлення батьківських прав в умовах воєнного стану”.  

Повний текст програми підготовки розміщено за посиланням.