Національна школа суддів України

Наукова складова як інструмент забезпечення потреб правосуддя

16 грудня 2021 року в місті Києві ректор Микола Оніщук провів щорічне засідання Науково–методичної ради Національної школи суддів України, на якому було представлено підсумки роботи та визначено вектор освітньої діяльності НШСУ в наступному році. Учасниками засідання були офлайн та онлайн члени ради, керівники відділів та директори регіональних відділень НШСУ.

Микола Оніщук підбив основні результати діяльності Національної школи суддів України у 2021 році, а також окреслив перспективні завдання та пріоритетні напрямки роботи установи в 2022 році. Як було зазначено, у 2021 році законодавцем було розширено перелік завдань НШСУ, зокрема, щодо підготовки працівників Служби судової охорони, а також створено в структурі Школи новий відділ “Вінницький навчальний центр”, який організовує підготовку та підвищення рівня кваліфікації працівників апаратів судів і працівників ССО з урахуванням їхніх потреб та пріоритетних напрямів розвитку. Ректор також навів статистичні дані щодо підготовлених висококваліфікованих кадрів для системи правосуддя, розроблених навчальних продуктів, видання навчально-методичної літератури та співпраці з національними партнерами і міжнародними проєктами/програмами міжнародної технічної допомоги.

У ході засідання також було заслухано доповідь проректора Наталії Шукліної про результати науково–дослідної і науково–методичної роботи в 2021 році та проєкт Плану діяльності Національної школи суддів України у цьому напрямі на 2022 рік. Вона констатувала, що цьогорічний план науково–дослідної і науково–методичної роботи НШСУ було виконано в повному обсязі. Також було зазначено, що в плані на 2022 рік передбачено розробку 95 навчальних продуктів для спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, підготовки та періодичного навчання суддів, працівників апаратів судів та співробітників Служби судової охорони. За словами Наталії Шукліної, наголос робитиметься на актуальних тематичних напрямах, зокрема, міграційних процесах, ювенальному правосудді, захисті прав журналістів, гендерних аспектах тощо. Перспективним напрямом роботи у наступному році також стане розвиток і становлення інституту наставництва (коучингу).

Начальники відділів підготовки суддів, працівників апаратів судів та “Вінницького навчального центру” – Іван Балаклицький, Наталія Тимощук й Олена Мілієнко виступили з доповідями щодо формування Стандартизованих програм підготовки суддів і працівників апаратів судів на 2022 рік.

Окрім того, під час засідання Науково–методичної ради було рекомендовано до друку та запровадження в навчальний процес для підготовки суддів і кандидатів на посаду судді три посібники: “Захист економічної конкуренції”, “Державна допомога суб’єктам господарювання” та “Заходи торговельного захисту”. Авторами та розробниками зазначених видань є наукові працівники НШСУ, національні та міжнародні експерти, які мають досвід роботи в цій тематиці.

За підсумками обговорення Науково–методична рада схвалила представлені напрацювання та проєкт Плану науково–методичної діяльності Національної школи суддів України на наступний рік.