Національна школа суддів України

Національні і міжнародні механізми реалізації кримінальної відповідальності за воєнні злочини

30 червня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого провела третій, заключний, вебінар для суддів та працівників апаратів судів, присвячений актуальним питанням кримінального права в умовах воєнного стану.

Вітальними промовами науково-практичний вебінар відкрили перший проректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Микола Кучерявенко та директор Харківського РВ Національної школи суддів України Лілія Гуцал.

У виступі Микола Кучерявенко звернув увагу учасників на декілька аспектів, що характеризують сьогоднішній вебінар. Зокрема, він нагадав про всі  науково-практичні навчальні заходи, які були проведені з травня місяця, в кожному з них деталізувалися окремі аспекти кримінально-правового регулювання. Також відмітив, що системним було і коло доповідачів: судді Верховного Суду, співробітники Департаменту нагляду за додержанням законів органами безпеки Офісу Генерального прокурора та  українські вчені в галузі кримінального права. Микола Кучерявенко зауважив, що стосовно принципового змісту вебінару – акцент на специфічності механізмів розуміння, а потім регулювання тих відносин, з якими ми не стикались до війни. Він наголосив на розмежуванні особливості такої проблематики, яка стосуються правопорушень, що виникають лише під час війни і загально-кримінальних діянь, але які набувають принципових особливостей саме в умовах воєнного стану. Також він констатував про певне оновлення кримінального законодавства.

Лілія Гуцал висловила вдячність працівникам Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого за ініціативу в організації низки вебінарів, теми яких присвячені викликам сьогодення і є надзвичайно актуальними. Вона зазначила, що, беззаперечно, категорія воєнних злочинів є новою для України, тому важливо поєднувати на таких заходах практичний досвід з теорією права, теорією процесу, аби у подальшому уникати помилок.        

Модерував захід доцент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Юрій Пономаренко, який поінформував про продовження подальшої співпраці Національної школи суддів України спільно з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого та проведенні низки вебінарів у серпні місяці.

Предметом обговорення науково-практичного вебінару було актуальне питання щодо національних і міжнародних механізмів реалізації кримінальної відповідальності за воєнні злочини. Основна увага суддів та працівників апаратів судів упродовж заходу сконцентрована на опрацюванні низки важливих дискусійних питань.

Програмою заходу визначено спілкування учасників та учасниць на відповідну актуальну тематику з суддею Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надією Стефанів, доктором юридичних наук, професором Українського католицького університету Вячеславом Навроцьким, заступником начальника управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами безпеки Офісу Генерального прокурора Олександром Жилою та кандидатом юридичних наук, професором Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Михайлом Шепітько.

Упродовж науково-практичного вебінару спікери розкрили проблемні питання застосування судами норм Кримінального кодексу України щодо воєнних злочинів у їх співвідношенні з нормами міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права. Також корисним та пізнавальним було обговорення міжнародного кримінального права VS національного кримінального права. Викликало зацікавлення розгляд особливості реалізації норм міжнародного права у процесуальних документах під час досудового розслідування кримінальних проваджень про воєнні злочини.

Під час обговорення низки питань спікери надали важливу інформацію, поглибили знання суддів та працівників апаратів судів стосовно національних і міжнародних механізмів реалізації кримінальної відповідальності за воєнні злочини. Упродовж фахових дискусій учасники мали можливість обмінятися думками стосовно тем виступів доповідачів, отримати вичерпні, фахові відповіді та практичний досвід.