Національна школа суддів України

Наслідки визнання недійсними договорів у практиці господарських судів

20 березня 2023 року Одеське і Львівське регіональні відділення провели всеукраїнський семінар “Спори щодо  визнання недійсними договорів та наслідків такого визнання у практиці господарських судів” для суддів і помічників суддів господарських судів.

Захід відкрив директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, який привітав учасників, ознайомив їх із програмою заходу, особливостями онлайн-навчання та побажав усім присутнім спокійного дня й цікавої роботи на семінарі.

Для проведення онлайн-семінару запрошено суддю, Секретаря  Великої Палати Верховного Суду,  члена-кореспондента НАПрН України, доктора юридичних наук, професора Віталія Уркевича; суддю Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, кандидата юридичних наук, доцента Василя Крата; суддів Верховного Суду у Касаційному господарському суді – доктора юридичних наук Олену Кібенко, Олександра Банаська, Юрія Чумака. Модератором заходу виступила суддя Господарського суду Одеської області Юлія Бездоля.

Упродовж освітнього заходу судді обговорили з колегами практику визнання договорів недійсними в корпоративних спорах  і при розгляді справ про банкрутство, а також договорів оренди землі vs витребування земельних ділянок. Викладачі розглянули недійсність правочинів та її наслідки та ознайомили з практикою Великої Палати Верховного Суду щодо недійсності та нікчемності договорів.

Під час семінару учасники поставили запитання досвідченим фахівцям та отримали детальні відповіді.