Національна школа суддів України

Нас єднає мова

5 липня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та працівників апаратів місцевих та апеляційних судів онлайн–семінар “Українська мова – ефективна зброя у війні з росією”.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Відкриваючи семінар, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна звернула увагу слухачів на безпрецедентне єднання українського народу на тлі війни  та на зростанні розуміння цінності української мови.

Онлайн-семінар провела головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидатка філологічних наук, доцентка Оксана Кабиш, яка у своєму вступному слові коротко розповіла про фактори, які суттєво змінили ставлення багатьох українців до своєї мови і висловила впевненість у необхідності проведенні таких заходів, адже зараз у людей є велика потреба відчувати себе єдиним цілим із рідною країною.

Завданням проведеного семінару було обговорити значення мови для консолідації української нації та удосконалити мовленнєві навички. Слухачів було ознайомлено із неологізмами, що з’явилися під час російсько-української війни та з тим, як правильно вживати актуалізовану військову лексику і термінологію. На заході розкривався лінгвістичний аспект мови, як необхідний чинник для самоідентифікації українського народу та визначались актуальні питання щодо її захисту та збереження. Із слухачами активно обговорювалась загроза, яку несе російська мова як друга державна, а також як ефективніше позбутись росіянізмів у вжитку.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.