Національна школа суддів України

Напрями співпраці з Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва

8 березня 2023 року ректор Микола Оніщук провів онлайн–зустріч з директором Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) Штефаном Хюльсхьорстером. Учасниками зустрічі також були проректор НШСУ Наталія Шукліна, науковий співробітник НШСУ Оксана Прядка, старший менеджер проєктів IRZ Вольфрам Гертіг, юридичний радник IRZ Геннадій Рижков та менеджер проєктів IRZ Руслана Роса.

Метою зустрічі керівництва Національної школи суддів України та Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва, яких пов’язує тривала успішна співпраця, було обговорення можливих напрямів і механізмів взаємодії у 2023 році та подальшій перспективі.

Микола Оніщук коротко поінформував партнерів про діяльність НШСУ в умовах воєнного стану та тематику нинішніх навчальних курсів, яка формувалась з урахуванням актуальних потреб суддів, а також розповів про успішний досвід навчання українських суддів у Варшаві (Польща), яке фінансується британським Урядом, з тематики розгляду Міжнародним кримінальним судом справ про воєнні злочини (міжнародний досвід). Крім того, ректор окреслив пріоритетні напрямки роботи установи в найближчому майбутньому.

У свою чергу Штефан Хюльсхьорстер поінформував про перспективи та можливості IRZ щодо подальшої співпраці з НШСУ.

Були обговорені та попередньо узгоджені питання щодо можливості залучення німецьких експертів у квітні-травні цього року до програм підготовки суддів Вищого антикорупційного суду та  Верховного Суду.

Окрім цього, були обговорені інші перспективні пропозиції щодо розширення співпраці та приблизна тематика навчальних заходів для представників судової влади України, до яких можливе залучення німецьких експертів для обміну досвідом та участі у дискусіях.