Національна школа суддів України

Надання домедичної допомоги в умовах війни

24 червня 2022 року Вінницький навчальний центр спільно з відділом підготовки суддів Національної школи суддів України провів для працівників апаратів місцевих, апеляційних судів та Вищого антикорупційного суду всеукраїнський семінар “Надання домедичної допомоги в умовах збройного конфлікту”.

Заступник директора Вінницького навчального центру Національної школи суддів України Валентина Борисенко відкрила навчальний захід, представила викладачів та ознайомила з питаннями, що включені до програми семінару.

До викладання на семінарі залучено начальника департаменту організації безпеки життєдіяльності Української служби порятунку, сертифікованого тренера з навчання навичкам надання домедичної допомоги Івана Павлишина та суддю Авдіївського міського суду Донецької області Олену Панченко.

Під час семінару слухачі дізналися про основні принципи надання невідкладної допомоги постраждалим внаслідок збройного конфлікту, невідкладні та критичні стани людини та види першої допомоги при різних критичних станах.

Іван Павлишин поділився практичними порадами щодо правильної евакуації постраждалих із зони вибуху, як надати першу допомогу в разі поранення уламками чи внаслідок обстрілу, як зупинити різні види кровотеч та як зафіксувати переломи.

Викладач ознайомив слухачів із видами сучасної хімічної зброї, особливостями її впливу на організм людини, способами захисту та правилами поведінки у випадку застосування різних видів хімічної зброї для уникнення або зменшення наслідків від її ураження.

У свою чергу, Олена Панченко нагадала працівникам апаратів судів алгоритм дій у випадку виникнення надзвичайних ситуацій, поділилася власним досвідом реагування на надзвичайні ситуації в умовах воєнного стану та на прикладах пояснила, як потрібно діяти, щоб зберегти життя та здоров’я працівників, надала дієві рекомендації щодо збереження рівноваги в умовах критичних ситуацій, що трапляються в умовах воєнного стану.

Учасники семінару мали можливість удосконалити свої знання та важливі навички, що допомагають зберегти життя та здоров’я.