Національна школа суддів України

Модель Барнахус для дітей, що постраждали або стали свідками насильства

22 липня 2022 року заступник начальника відділу міжнародного співробітництва Семенюк Вікторія взяла участь у вебінарі "Модель Барнахус для дітей, що постраждали або стали свідками насильства", організованого Національною школою суддів України спільно з Представництвом Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ).

Під час навчального заходу Тамара Бугаєць, адвоката, експертка ЮНІСЕФ, висвітила поняття моделі Барнахус, мету її запровадження та покроково розкрила стандарти якості цієї моделі. Також, пані Тамаро проаналізувала співвідношення між собою моделі Барнахус та методики "Зелена кімната".

Людмила Гриценко, адвоката, експертка ЮНІСЕФ, підготувала для слухачів покроковий алгоритм взаємодії міжвідомчої команди у випадку проведення в Барнахус слідчих/розшукових дій за участю дитини.
Суддя Буського районного суду Львівської області Ганна Шендрікова, під час свого виступу розкрила практичний аспект застосування такої моделі, а саме, розгляд судом клопотань про допит дитини на базі моделі Барнахус в порядку ст. 225 КПК під час досудового розслідування.

Також, пані Анно поділилась досвідом допиту дитини на базі моделі Барнахус під час судового розгляду, а саме, на що має звернути увагу суддя з точки зору КПК та з урахуванням підходів правосуддя, дружнього до дитини.