Національна школа суддів України

Міжнародно-правові засади захисту прав дитини

31 травня 2023 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних та апеляційних судів усеукраїнський семінар-практикум “Особливості розгляду цивільних справ з участю іноземного елементу щодо усиновлення, повернення дитини до держави її постійного проживання, позбавлення батьківських прав в умовах воєнного стану”.

Навчання організовано та проведено спільно відділом підготовки викладачів (тренерів), відділом підготовки суддів, Львівським та Одеським регіональними відділеннями Національної школи суддів України.

Відкриваючи захід, начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) Олена Умнова привітала учасників та зауважила, що тема семінару-практикуму є чутливою, адже діти є особливо вразливою частиною населення та потребують належного захисту. Вона висловила сподівання на плідну роботу і наголосила на значущості зворотного зв’язку від суддів за результатами проведеного семінару.

Директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна у своєму вступному слові зазначила, що вже стало доброю традицією Львівського регіонального відділення в цей період року проводити заходи для суддів на однойменну тему. Розгляд справ, пов’язаних із захистом прав дітей в процедурі усиновлення завжди є емоційно складним, оскільки кожному судді окрім, суворого дотримання норм  матеріального та процесуального законодавства, потрібно ще й мудро балансувати задля найкращого забезпечення прав дитини.

Головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя у відставці Віра Гайдук представила викладачів-тренерів, які займались розробкою семінару та розгорнуто окреслила теми, які підійматимуться кожним із них в впродовж навчання.

До проведення навчання було залучено суддю Галицького районного суду м. Львова Катерину Котельву; суддю Білоцерківського міськрайонного суду Київської області, кандидатку юридичних наук Софію Данилів; суддю Володарського районного суду Київської області Людмилу Макаренко;  суддю Шевченківського районного суду м. Києва Валентину Маліновську та суддю Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська Максима Ходаківського.

Модерували захід спільно Олена Умнова та Віра Гайдук.

Учасниками аналізувались міжнародно-правові засади захисту прав дитини, гарантії, принципи, а також розглядалась практика ЄСПЛ щодо такої категорії справ. З метою поглиблення знань суддів щодо усиновлення детально обговорювалась національна судова практика і, безумовно,  у її взаємозв’язку з міжнародною.

Для повного та різностороннього опрацювання проблематики розгляду цивільних справ з участю іноземного елементу щодо усиновлення, повернення дитини до держави її постійного проживання, позбавлення батьківських прав в умовах воєнного стану викладачами були проведені експрес-опитування та запропоновано до виконання практичне завдання.

Із програмою семінару-практикуму можна ознайомитись тут.