Національна школа суддів України

Міжнародний захист в умовах воєнного стану

10 листопада 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів окружних адміністративних судів та Восьмого апеляційного адміністративного суду семінар “Особливості розгляду справ щодо міжнародного захисту в умовах воєнного стану”.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України у співпраці із Благодійним фондом “Право на захист” та Міжнародним фондом охорони здоров’я та навколишнього середовища “Регіон Карпат” NEEKA.

Відкриваючи захід, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна привітала учасників семінару та подякувала міжнародним партнерам і викладацькому складу за співпрацю, увагу до проблематики міжнародного захисту осіб в умовах воєнного стану та можливість живого спілкування.

Менеджер проєкту правової допомоги біженцям та особам без громадянства БФ “Право на захист” Світлана Бутенко представила залучених до проведення заходу осіб.

До слова був запрошений голова Львівського офісу УВКБ ООН Раян Маршал, який подякував за багаторічну співпрацю між УВКБ ООН та судовою системою України, зокрема і з Національною школою суддів України. Ним було коротко окреслено проведену роботу організації і звернено увагу на важливість продовження захисту мільйонів українців, які були вимушені покинути свої домівки через війну.

Заступник директора МФОЗНС “Регіон Карпат” NEEKA Роман Бігунець у своєму вступному слові розповів про партнерські відносини із УВКБ ООН, що здійснюються для підтримки усіх вразливих категорій населення України та побажав плідної роботи учасникам семінару.

До проведення семінару було залучено радника Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців із правових питань Оксану Бабич; суддю П’ятого апеляційного адміністративного суду, кандидатку юридичних наук, докторку педагогічних наук Ларису Зуєву; суддю Волинського окружного адміністративного суду Оксану Андрусенко; лектора-психолога БФ “Право на захист” Михайла Савчука та старшого юриста БФ “Право на захист” Олену Калашник.

З метою поглибити знання слухачів у сфері міжнародного захисту та удосконалити навички спілкування з учасниками судового провадження, що пережили травматичний досвід, викладачами було представлено інтерактивні лекції та запропоновано дискусії для обміну досвідом. Серед питань, що аналізувались із учасниками були особливості розгляду і доказування в судових спорах щодо оскарження рішень Державної міграційної служби України про відмову у прийнятті заяви, відмову в оформленні документів та відмову у визнанні біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту в умовах воєнного стану. Слухачі розглядали разом із викладачами приклади справ шукачів захисту щодо доступу до процедури визначення статусу біженця чи надання додаткового захисту. Упродовж семінару учасникам надавались практичні рекомендації щодо звернень за міжнародним захистом в Україні в умовах повномасштабного військового вторгнення російської федерації.

Із програмою навчального заходу можна ознайомитись тут.