Національна школа суддів України

Міжнародний досвід та співпраця з питань арешту і конфіскації активів

8 вересня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних та апеляційних судів та тренерів тренінг “Арешт і конфіскація активів”.

Захід організовано та проведено спільно з відділом науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування та Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Відкриваючи захід, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна привітала учасників та ознайомила їх із програмою навчального заходу.

У своєму вітальному слові заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, кандидат юридичних наук Олександр Іщенко висловив вдячність партнерам проекту РЄ за співпрацю у проведенні навчання для суддів та за різносторонню підтримку України.

Керівник  проекту РЄ/ЄС “Посилення заходів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні” Сергій Рибченко подякував учасникам за виявлений інтерес до тематики тренінгу та побажав усім плідної роботи.

Тренінг провели міжнародний експерт проекту РЄ/ЄС “Посилення заходів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні”, суддя (Бельгія) Тео Біль; суддя Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області Михайло Зімін; суддя Дергачівського районного суду Харківської області Владислав Овсянніков та заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, кандидат юридичних наук Олександр Іщенко.

З метою поглиблення знань і навиків суддівської спільноти при здійсненні правосуддя в кримінальних провадженнях щодо арешту і конфіскації активів, які є предметом злочинної діяльності та доходів від неї, окрім лекційного матеріалу,- учасникам було презентовано наскрізну справу з подальшим її обговоренням. Протягом всього тренінгу спікерами проводились експрес-опитування та модеровані дискусії. Серед тем, що розглядались із учасниками були міжнародні стандарти та судова практика щодо арешту і конфіскації активів; спеціальна конфіскація як інший захід кримінально-правового характеру та процесуальні підстави позбавлення майна. На завершення заходу було організовано методологічну тренінгову сесію для тренерів та нараду для підведення підсумків тренінгу.

Із програмою тренінгу можна ознайомитись тут.