Національна школа суддів України

Міжнародні правозахисні механізми на захисті прав людини

4 липня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів онлайн–семінар “Міжнародно-правові механізми захисту прав людини в умовах збройного конфлікту”.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

У своєму вступному слові директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна звернула увагу слухачів на виклики, з якими стикнулась міжнародна спільнота з початком збройної агресії в Україні, адже стала очевидною повна зневага агресора до існуючих принципів міжнародного права. Тому і Україна і світова спільнота координують увагу і зусилля щодо удосконалення правозахисного механізму захисту цінностей, які декларуються державами, що імплементували такі міжнародно-правові акти в своє національне законодавство.

До проведення навчання було залучено суддю Конституційного Суду України, професорку, докторку юридичних наук Оксану Грищук; менеджерку проєкту РЄ “Підтримка судової влади України для кращого доступу до правосуддя”, кандидатку юридичних наук Ірину Кушнір та національного радника з юридичних питань Координатора проєктів ОБСЄ в Україні, кандидата юридичних наук Олександра Водяннікова.

Серед питань, що виносились на обговорення були завдання міжнародного гуманітарного права та його значення для врегулювання сучасних збройних конфліктів, а також судові механізми для притягнення до відповідальності за вчинення міжнародних злочинів. Учасникам було надано актуальну інформацію про компенсаційні механізми для України та можливі моделі відшкодування шкоди в міжнародному праві за рахунок активів держави-агресора. Належну увагу було приділено розгляду практики Європейського суду з прав людини з питань захисту прав людини в умовах конфлікту.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.