Національна школа суддів України

Міжнародне співробітництво під час кримінального провадження

2 вересня 2022 року Одеське регіональне відділення спільно з відділом підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу та Благодійного Фонду “Право на захист” провели всеукраїнський семінар для суддів і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів Міжнародне співробітництво під час кримінального провадження”.

До семінару долучились також судді та помічники суддів, запрошені Харківським та Дніпровським регіональними відділеннями.

Навчальний захід відкрили директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, який ознайомив слухачів з програмою та регламентом заходу, та Пітер Стафверфілд – голова Компоненту з верховного права Консультативної місії Європейського Союзу.

Модератор семінару – заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Ольга Короткова представила колег-доповідачів: суддю Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, доктора філософії в галузі права Ірину  Шаповалову та старшого юриста з питань стратегічного судочинства БФ “Право на захист”, адвоката, кандидата юридичних наук Світлану Бутенко.

Згідно з програмою проведено обговорення процесуального аспекту розгляду кримінального провадження щодо видачі осіб, які вчинили кримінальне правопорушення; повноваження слідчого судді у сфері міжнародного співробітництва; процедури екстрадиції та міжнародного захисту біженців. А також огляд законодавства, що регулює міжнародне співробітництво під час кримінального провадження, та практики ЄСПЛ.

На завершення учасники отримали роз’яснення фахівців щодо спірних питань.