Національна школа суддів України

Міжнародна практика відступу від та застосування ЄКПЛ під час війни в Україні: кримінальний аспект

11 травня 2023 року Національна школа суддів України у межах співпраці з проєктами Ради Європи “Забезпечення ефективної реалізації права на справедливий суд (стаття 6 ЄСПЛ) в Україні” та “Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України” провела вебінар для суддівства з питань відступу від та застосування Європейської конвенції з прав людини під час війни в Україні чи іншої суспільної небезпеки, що загрожує життю нації, у кримінальному судочинстві.

Навчальний захід відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та менеджерка проєкту Ради Європи “Забезпечення ефективної реалізації права на справедливий суд (стаття 6 ЄСПЛ) в Україні” Наталія Ступницька, які зазначили на важливості та практичній корисності представленого вебінару, оскільки від сприятиме підвищенню обізнаності суддів щодо питань відступу та міжнародних стандартів відступу від міжнародних правових документів у виняткових обставинах.

До проведення вебінару було залучено вже добре відомих українським суддям міжнародних та національних експертів Ради Європи – Ліліана Апостола, Джеремі Макбрайда, Сергія Зайця та Дар’ю Свиридову.

Під час навчання міжнародні експерти зробили загальний огляд міжнародних стандартів щодо питань відступу від зобов’язань та провели правовий аналіз відступу, зробленого Україною відповідно до статті 15 Європейської конвенції з прав людини та статті 4 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права. Крім того, була розглянута практика Європейського суду з прав людини щодо застосування відступу від зобов’язань під час надзвичайної ситуації (стаття 5 Європейської конвенції з прав людини).

Національні експерти зосередили увагу слухачів на презентації Посібника для суддів з питань відступу від та застосування Європейської конвенції з прав людини під час війни в Україні чи іншої суспільної небезпеки, що загрожує життю нації, у кримінальному судочинстві.

У заключній частині навчання відбулася загальна дискусія, у ході якої судді-учасники мали змогу поставити експертам уточнюючі запитання з тематики їх виступів та поділитися власними професійними думками щодо озвучених питань.