Національна школа суддів України

Конференція Міжнародної організації суддівської освіти (IOJT 2022)

31 жовтня в Оттаві (Канада) розпочала роботу Конференція Міжнародної організації суддівської освіти (IOJT 2022) “Ефективна суддівська освіта: розуміння потреб вразливих верств населення”, участь в якій беруть та виступатимуть із доповідями ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та начальниця відділу Тетяна Фулей. НШСУ є членом цієї авторитетної організації, яка об‘єднує інституції освіти для суддів і прокурорів із 77 країн світу.

Сьогодні на Конференції виступить Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, який у своєму виступі сконцентрує увагу учасників на питаннях викликів, з якими стикнулися українські судді під час військової агресії рф проти України, як уникають вразливості та забезпечують доступ до правосуддя попри війну в Україні. Також у цій частині програми братиме участь Головний суддя Британської Колумбії Роберт Дж. Бауман.

В ході конференції її учасники обговорять сучасні інструменти та матеріали, які сприятимуть ефективній суддівській освіті з урахуванням особливостей щодо вразливих груп учасників судового процесу; проаналізують та оцінять педагогічні прийоми для забезпечення ефективної суддівської освіти, які відповідають на виклики, з якими судді стикаються під час виконання своєї роботи.

Програмою заплановано засідання Генеральної Асамблеї IOJT, учасниками якої з правом брати участь у голосуванні будуть члени IOJT, яким є і Національна школа суддів України. На Асамблеї обговорюватимуть та приймуть нову редакцію Принципів підготовки суддів (2017), враховуючи, зокрема, сучасний досвід, набутий під час всесвітньої пандемії, яка призвела як до викликів, так і додаткових можливостей для інституцій з підготовки суддів і прокурорів. Також Асамблея визначить конкретні кроки, які можна зробити протягом наступних двох років.

Представники суддівських навчальних інституцій в рамках Ярмарки знань та спілкування матимуть змогу обговорити та продемонструвати свої поточні проєкти, а також познайомитися з проєктами колег з усього світу.

Національна школа суддів України і надалі інформуватиме про хід Конференції та виступи на ній представників НШСУ та інших членів української делегації.

Програму заходу можна переглянути  за посиланням.