Національна школа суддів України

Комунікаційна діяльність прессекретарів під час воєнного стану

17–19 жовтня 2022 року Вінницький навчальний центр Національної школи суддів України спільно з Львівським регіональним відділенням провів підготовку спеціалістів із забезпечення зв’язків з ЗМІ (прессекретарі) місцевих, апеляційних судів, Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду.

Заступник директора Вінницького навчального центру Валентина Борисенко відкрила підготовку, ознайомила слухачів із темами, передбаченими навчальною програмою, та правилами проходження навчання.

Захід розпочався лекцією щодо психологічних особливостей протидії маніпуляції в діяльності прессекретарів судів, яку прочитала головний спеціаліст-психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Анжеліка Фарафонова.

Про принципи побудови внутрішньої та зовнішньої комунікації в суді доповіла начальник відділу комунікацій Вищого антикорупційного суду Олеся Чемерис.

Суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко нагадала слухачам алгоритм дій працівників суду в разі виникнення надзвичайних ситуацій, а також роз’яснила, як судам побудувати безпечний інформаційний простір в умовах війни.

Прессекретар Сьомого апеляційного адміністративного суду Інга Гаврилюк  обговорила з учасниками підготовки стандарти інформаційної діяльності судів в інтернет-просторі.

Суддя Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області Михайло Зімін ознайомив слухачів з основами кібербезпеки, визначенням кіберзлочинності та її наслідків, дав практичні поради щодо безпечного поводження працівників судів у кіберпросторі.

Головний спеціаліст Вінницького навчального центру Олена Хавлюк допомогла вдосконалити знання з української мови та навички написання текстів.

Спільно із заступником начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Тамарою Закревською учасники підготовки вивчили міжнародні та національні стандарти етики поведінки працівників апаратів судів та правила інформаційної гігієни під час війни.

Прессекретар Хмельницького апеляційного суду Віта Франчук розповіла, як новина може стати ефективним засобом комунікації з аудиторією.

Суддя-спікер Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Олексій Нестеренко пояснив, як забезпечувати гласність судових справ, пов’язаних із воєнними злочинами, а заступник керівника апарату цього ж суду  Аліна Кіракосян поділилася досвідом налагодження ефективної комунікації між прессекретарем суду та суддею-спікером.

Головний спеціаліст відділу інформаційної політики та інформаційної безпеки Міністерства культури та інформаційної політики України Світлана Максимова запропонувала до розгляду актуальні питання медіасупроводу судових справ, зокрема під час воєнного стану, та ознайомила  з основами написання якісних судових новин.

Під час виступу спеціаліста з комунікацій Вищої ради правосуддя Ірини Тартачник слухачі детальніше дізналися про виклики в роботі прессекретаря суду та навчилися їх долати.

Тему боротьби з недостовірною інформацією на прикладі судових кейсів розкрила головний спеціаліст Міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби в Харківській та Сумській областях Оксана Корецька.

На завершення підготовки учасники спільно з головним спеціалістом Львіського регіонального відділення Національної школи суддів України Ганною Барабащук розглянули питання етикету спілкування працівників суду з особами з інвалідністю.  

Під час підготовки слухачі мали змогу поділитися власним досвідом роботи та налагодження судової комунікації, а також отримати відповіді на свої запитання від досвідчених фахівців.