Національна школа суддів України

Кадрове забезпечення правосуддя

16 вересня 2022 року ректор Микола Оніщук виступив щодо пріоритетних завдань підготовки суддів під час війни на щорічному X Міжнародному судово-правовому форумі, організованому юридичною газетою “Юридична практика” за підтримки провідних юридичних фірм України – Equity, ADER HABER та L.I.Group.

Нинішня тематична сесія стосувалася питань кадрової ситуації в українських судах та шляхів її покращення, підготовки суддів, перезапуску ВРП та ВККС, вдосконалення дисциплінарних процедур та перспективи вирішення проблеми суддів-“п’ятирічок”.

У виступі Микола Оніщук, зокрема, прокоментував виклики подолання кадрового дефіциту в судовій системі у контексті процедур добору та підготовки суддів. На його думку, нестача суддівських кадрів з часом буде лише посилюватися. Він також звернув увагу на необхідності оптимізації процесу добору та підготовки суддів – наразі цей процес де-факто займає понад 3 роки, з яких спеціальна підготовка лише – 3/9 місяців. НШСУ в цьому контексті пропонує відмовитися від універсальності підбору суддів на користь спеціалізації, а також об’єднати відбірковий та кваліфікаційний іспит. Такий підхід було застосовано при формуванні складу Верховного Суду. Реалізація цих ініціатив, за розрахунками НШСУ, дозволить щонайменше втричі прискорити час доступу до професії судді.

Говорячи про пріоритетні завдання підготовки суддів під час війни та здатність українського правосуддя захистити права всіх, хто постраждав від війни, Микола Оніщук розповів про напрацювання НШСУ у цьому напрямку – розробку нових навчальних курсів, проведення вебінарів, залучення міжнародних експертів з тематики воєнних злочинів тощо. Серед подальших планів – запровадження індивідуального консультування суддів, у проваджені яких перебувають відповідні категорії справ, та підготовка для українських суддів методичних рекомендацій (модельних судових рішень) щодо розгляду категорій справа про порушення законів та звичаїв війни.

Цьогорічний форум проходив у форматі відеоконференції. У фокусі уваги учасників та учасниць форуму були питання щодо актуальних процесів відправлення правосуддя в умовах війни, подолання кадрового дефіциту в судах, відповідальності за воєнні злочини рф в Україні, перспективних механізмів отримання компенсації за шкоду, заподіяну воєнними діями, нюансів судового захисту власності та спорів з державою.