Національна школа суддів України

Імплементація найкращих міжнародних практик з питань економічної конкуренції, заходів торговельного захисту і державної допомоги

Національна школа суддів України запрошує суддів господарських і адміністративних судів 15 травня – 11 червня 2023 року взяти участь в апробації дистанційного курсу “Тренінг із питань захисту економічної конкуренції, заходів торговельного захисту і державної допомоги” з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації.

Навчальний курс розроблений в межах співпраці Національної школи суддів України з проектом Європейського банку реконструції і розвитку (ЄБРР) “Тренінг із питань конкуренції та державної допомоги”, що реалізується у співпраці з Міжнародною організацією права розвитку (ІДЛО) та фінансується зі Спеціального фонду акціонерів ЄБРР. Тренінгова програма була розроблена командою міжнародних і українських експертів:

Ханс Петер НЕЛЬ, юридичний секретар у палаті судді Віктора Кройшица, Суду загальної юрисдикції Європейського Союзу;

Сергій ШКЛЯР, доктор юридичних наук, партнер-засновник адвокатської компанії “Арцінгер”;

Джанлука СЕПЕ, голова Управління у європейських справах Відомства з питань конкуренції та захисту споживачів Італії;

Деніель СЕВЕРІНССОН, суддя Стокгольмського суду з питань патентів та ринків;

Маріо БОРДАЛЬБА ЛАЙО, консультант із міжнародного торговельного права;

Анна ГЛАДШТЕЙН, кандидат юридичних наук, консультант із міжнародного торговельного права, викладач Інституту міжнародних відносин Київського національний університету імені Тараса Шевченка.

Любов ГОНЧАР, начальник відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді НШСУ, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук;

Галина ПРОКОПАНИЧ, головний науковий співробітник відділу “Тестологічний центр” НШСУ, суддя Вищого господарського суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України;

Наталія БУРОМЕНСЬКА, заступник Голови АКМУ–державна уповноважена.

Оксана ДЯГІЛЄВА, директор департаменту моніторингу і контролю державної допомоги АКМУ. 

У модулях висвітлені основні питання конкурентної політики, державної допомоги та заходів торговельного захисту в Україні та Європейському Союзі (ЄС), окреслена відповідна законодавча база, а також надані настанови стосовно імплементації найкращих міжнародних практик.

Після проходження курсу, судді зможуть керуватися і застосовувати законодавчі норми щодо конкуренції, державної допомоги та заходів торговельного захисту, а також впроваджувати найкращі міжнародні практики під час розгляду справ про конкуренцію та державну допомогу.

Курс складається із трьох модулів:

У модулі з питань державної допомоги будуть висвітлені поняття державної допомоги, форми та критерії допустимості державної допомоги та її вплив на конкуренцію. Особливу увагу буде приділено вимогам та встановленим критеріям ЄС, а також розгляду справ, що стосуються державної допомоги Судом ЄС.

Модуль з питань захисту економічної конкуренції ознайомить із нормативно-правовими актами з питань конкуренції в Україні та ЄС, інструментами та способами доказування та / або спростування недобросовісної конкуренції, узгоджених дій та зловживання монопольним становищем, особливостями збору доказів та використання результатів економічного аналізу з метою доведення або спростування порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Модуль з питань заходів торговельного захисту ознайомить із концепцією та законодавчою базою щодо заходів торговельного захисту в Україні та міжнародними стандартами, антидемпінговими скаргами та їх елементами, процедурою проведення антидемпінгового розслідування, впливом заходів торгового захисту на конкуренцію.

Звертаємо увагу на те, що участь у навчанні не передбачає звільнення від здійснення судочинства, а доступ до матеріалів курсу відкритий 24/7.

Після успішного проходження курсу судді отримають Електронний сертифікат Національної школи суддів України.

Реєстрацію відкрито тут