Національна школа суддів України

Імплементація моделі Барнахус в Україні

17 серпня 2022 року заступник начальника відділу міжнародного співробітництва Семенюк Вікторія долучилась до роботи круглого столу «Імплементація моделі Барнахус в Україні: поточні результати і перспективи», організованого Українською фундацією громадського здоров’я, за фінансуванням Представництва Дитячого фонду ООН (UNICEF) в Україні та підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх.

Під час заходу було презентовано результати реалізації проєкту «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства», проведено обговорення підготовлених напрацювань, проблемних питань, які виникли під час реалізації проєкту, а також визначено подальши кроки щодо впровадження центрів Барнахус в Україні. Наразі в Україні функціонує лише 3 центри моделі Барнахус: у Вінниці, Тернополі та Миколаєві, заплановано відкриття у Києві та Чернівцях. Загалом планується відкриття таких центрів у кожному регіоні України.

Варто також зазначити, що Національна школа суддів України останнім часом плідно співпрацює з Представництвом Дитячого фонду ООН (UNICEF) в Україні та Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх. Результатом такої співпраці є розробка Методичних рекомендацій для суддів щодо допиту неповнолітніх за методикою Зелена кімната та проведення 10 вебінарів для суддів та адвокатів з питань захисту прав дітей. В цих навчальних заходах взяли участь 450 суддів. Також для суддів організовано проведення окремого вебінару щодо реалізації моделі Барнахус в Україні.