Національна школа суддів України

Фінальний етап підготовки суддів Верховного Суду

19 травня 2023 року Національна школа суддів України у співпраці з проєктами Ради Європи “Посилення судових та позасудових засобів захисту  прав осіб, постраждалих  від війни в Україні”, “Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України”, Програми підтримки ОБСЄ для України “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя, фаза ІІ”, Європейського Союзу “Підтримка реформи публічних закупівель в Україні”, Благодійною організацією “Адвокати за міжнародний розвиток” (Великобританія) та Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва провела п’ятий, заключний, етап підготовки суддів Верховного Суду, яка проходила за окремою програмою для суддів кожного з касаційних судів у рамках тижневої програми підвищення та підтримання рівня кваліфікації суддів.

Заключний день занять за визначеними напрямками роботи касаційних судів модерували ректор Микола Оніщук, проректор Наталія Шукліна, начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей, начальниця відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Любов Гончар, заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко, директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, директорка Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал.

Підготовка складалася з тематичних сесій для суддів кожного з касаційних судів у складі Верховного Суду – Касаційного адміністративного, Касаційного господарського, Касаційного цивільного та Касаційного кримінального судів.

Так, для суддів Касаційного господарського суду навчання розпочалося лекцією “Перспективи впровадження технологій штучного інтелекту у забезпеченні національної безпеки та обороноздатності України у повоєнний період” професорки кафедри економічного права та економічного судочинства Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, д.ю.н. Ніно Пацурії. Продовжив навчання старший національний експерт проєкту Європейського Союзу “Підтримка реформи публічних закупівель в Україні” Олександр Шатковський, який фахово розкрив питання розгляду спорів щодо публічних закупівель господарськими судами.

Під час наступної сесії судді господарської юрисдикції прослухали тематичні доповіді на теми “Неупередженість суду в господарському судочинстві: підхід ЄСПЛ та національний контекст” (спікер – доцентка кафедри цивільної юстиції та адвокатури Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, д.ю.н., дослідниця Грацького університету імені Карла і Франца (Австрія) Тетяна Цувіна) та “Закон України “Про міжнародний комерційний арбітраж”: судова та арбітражна практика застосування” (спікер – заступниця голови Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України, суддя Людмила Винокурова).

Натомість судді цивільної юрисдикції у ході своїх двох сесій мали змогу подискутувати щодо питань: “Ефективні способи захисту в судовій практиці”, “Неупередженість суду в цивільному судочинстві: підхід ЄСПЛ та національний контекст”, “Спільна власність: правовий режим, спори між співвласниками та третіми особами” та “Практика Суду справедливості Європейського Союзу у цивільних справах та її застосування в національному судочинстві”. Тон у розмові тут задавали українські та міжнародні фахівці – професорка кафедра цивільного права №1 Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, д.ю.н. Інна Спасибо-Фатєєва, доцентка кафедри цивільної юстиції та адвокатури Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, д.ю.н., дослідниця Грацького університету імені Карла і Франца (Австрія) Тетяна Цувіна, Доктор Кристоф Шертль, Вища школа SRH м. Гейдельберг (Німеччина).

Увага суддів Касаційного адміністративного суду під час першої сесії навчального дня була зосереджена на двох тематичних лекція “Глобалізація фінансових ринків і новели оподаткування в контексті євроінтеграції” (доповідач – народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, президент Асоціації податкових радників, член Європейської асоціації податкових професорів, д. ю. н., професор Данило Гетьманцев) та “Розуміння та застосування практики Європейського суду з прав людини: релевантне застосування практики ЄСПЛ. Коректність цитування рішень ЄСПЛ” (доповідач – суддя Федерального адміністративного суду Німеччини, Доктор Аксель Бухвальд).

У подальшому судді-адміністративники опрацювали питання щодо переваг адміністративного судочинства як механізму ефективного захисту прав, свобод та інтересів особи й меж судового контролю при розгляді справ відповідно до статті 266 КАС України, під керівництвом фахових викладачів – судді Федерального адміністративного суду Німеччини Мартіна Штайнкюлера та проректора з наукової роботи Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, професора кафедри адміністративного права, д.ю.н. Дмитра Лученка.

Заняття суддів Касаційного кримінального суду, як і у попередній день підготовки, проходили виключно за участі міжнародних експертів. Викладачами на сесіях кримінальної юрисдикції були – Королівський адвокат (КС), суддя Бенджамін Гумперт (Сполучене Королівство), суддя земельного суду м. Кемптен Ніклас Буллінгер (Німеччина), віце-президент Вищого земельного суду м. Кельна Крістіан Шмітц-Юстен (Німеччина), головуючий суддя Федерального верховного суду Німеччини, Доктор Ульріх Франке та експерт Ради Європи, член експертно-консультативної групи РЄ з підтримки Офісу Генерального прокурора України, колишній військовий прокурор, бригадний генерал Великої Британії Джеймс Джонстон.

У своїх виступах доповідачі розкрили та обговорили із суддями надзвичайно актуальні й важливі для нинішніх українських реалій теми: “Воєнні злочини – 2 частина. Злочини проти особи. Злочини проти власності”, “Застосування цифрових доказів у кримінальному провадженні”, “Справедливе призначення покарань у Німеччині (Smart Sentencing)”, “Особливості здійснення судового провадження inabsentia”.

Під час тематичних сесій судді ВС долучалися до обговорення теоретичних та практичних питань, які стосувалися тематики виступів експертів.

Завершенням дня підготовки стала спільна пленарна сесія для всіх суддів Верховного Суду, у ході якої голови касаційних судів та тимчасово виконуючий обов’язки голови Верховного Суду, секретар Пленуму ВС Дмитро Луспеник резюмували проведену успішну роботу з підготовки суддів Верховного Суду. А ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук узагальнив результати усієї тижневої навчальної програми підвищення та підтримання рівня кваліфікації суддів Верховного Суду, а також подякував міжнародним партнерам за всебічну підтримку в організації цьогорічного навчання та суддям ВС за їх активну участь у навчальному процесі.