Національна школа суддів України

Європейські стандарти судових витрат

20 січня 2020 року в місті Києві проректор Володимир Мазурок узяв участь у круглому столі “Судові витрати в Україні в контексті забезпечення доступу до правосуддя”, організований Радою Європи.

У ході круглого столу було обговорено практику правового регулювання судових витрат в Україні та відповідності цієї практики вимогам статті 6 Європейської конвенції з прав людини.

Участь у круглому столі взяли судді та представники судової, законодавчої та виконавчої влади, науковці, практикуючі юристи та представники й експерти Ради Європи тощо.

Роботу круглого столу розпочала Олена Литвиненко, заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні.

Ніна Кучерук, національний експерт Ради Європи зробила аналіз практики регулювання судових витрат в Україні та її відповідність стандартам та рекомендаціям Ради Європи з точки зору доступу до правосуддя.

Олександр Овчинников, адвокат Ради адвокатів м. Страсбург (Франція) провів загальний огляд регулювання судових витрат у Франції та порівняв з відповідними положеннями права України.

У ході круглого столу учасникам також було представлено короткий огляд стандартів і рекомендацій Ради Європи стосовно витрат на судові процеси в контексті забезпечення доступу до правосуддя та експертний аналіз судових витрат в Україні та їх відповідність європейським стандартам і рекомендаціям.

Учасники обговорили практику правового регулювання судових витрат в Україні та рекомендації експертів Ради Європи, сформували рекомендації щодо балансу між забезпеченням ефективності правосуддя та забезпечення доступу до нього.