Національна школа суддів України

Етичні дилеми та шляхи їх вирішення

1 липня 2022 року Національна школа суддів України у співпраці з Проєктом “Судова влада і суспільство в Україні” (Нідерланди) провела апробацію тренінгу для суддів “Суддівська етика”. Учасниками тренінгу стали 18 суддів Деснянського районного суду міста Києва, Обухівського районного суду Київської області, Сьомого та П’ятого апеляційних адміністративних судів та Північного апеляційного господарського суду. Метою навчального заходу  було обговорення основних цінностей судді, понять етики та доброчесності, а також їх вплив на щоденну роботу та життя суддів в Україні та Нідерландах.

Вітальними промовами тренінг відкрили очільниця Проєкту “Судова влада і суспільство в Україні” програми MATRA, заступниця голови суду з питань міжнародної співпраці та верховенства права суду Амстердама (Нідерланди) Естер де Рой та виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна.

Естер де Рой зазначила, що це перший тренінг для суддів в рамках спільного з Національною школою суддів України проєкту. Він реалізується у складний для України час і покликаний сприяти підвищенню розуміння суддями важливості дотримання високих етичних стандартів поведінки як під час здійснення правосуддя, так і поза межами суду. Нідерландські тренери скористаються нагодою поділитися з українськими суддями своїм досвідом та обговорять в рамках програми заходу ті етичні дилеми, які набувають великого значення в професійній суддівській діяльності та турбують суддівську спільноту.

Наталія Шукліна висловила вдячність представникам Проєкту та тренерам за співпрацю і звернула увагу учасників на декілька аспектів, що характеризують сьогоднішній захід. Зокрема, вона підкреслила, що тема суддівської етики наразі є дуже актуальною в суспільстві у зв’язку з взятим Україною курсом на реформування судочинства. Національна школа суддів України приділяє значну увагу питанню суддівської етики і у розроблених школою Стандартизованих програмах підготовки суддів усіх рівнів та спеціалізацій присутні тренінги з суддівської етики. Вона також зазначила, що сьогоднішній тренінг є надзвичайно актуальним для наших суддів в цей непростий для України час, оскільки законодавчі акти не визначають і не розкривають на достатньому рівні зміст та поняття таких елементів як суддівська етики та доброчесність. Норми суддівської етики в Україні визначаються як Конституцією України, ЗУ “Про судоустрій і статус суддів”, Основними принципами щодо незалежності судових органів, Бангалорськими принципами поведінки суддів, так і добровільно прийнятими суддями на себе більш істотними обмеженнями, пов’язаними з дотриманням етичних норм у поведінці під час здійснення правосуддя та у позасудовій поведінці. Наразі базовими стандартами етичної поведінки українських суддів є Бангалорські принципи поведінки судді, які лягли в основу затвердженого з’їздом суддів України в 2013 році Кодексу суддівської етики.

Тренерами тренінгу виступили суддя Київського апеляційного суду Олена Лапчевська, суддя Галицького районного суду міста Львова Катерина Котельва, суддя Апеляційного суду Арнема/Леувардена (Нідерланди) Рут ван дер Пол, професор з питань юридичної етики університету міста Амстердама (Нідерланди) Джонатан Сукарно. Упродовж навчання викладачі детально розкрили проблемні питання подальшого розуміння суддями та викладачами курсу суддівської етики.

В організації тренінгу взяли участь менеджерка Проєкту Анастасія Сизенко та заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська.

Під час роботи в малих групах учасники мали можливість обговорити запропоновані нідерландськими та українськими тренерами етичні дилеми, визначити спільну позицію та презентувати позицію для пленарного обговорення. Конструктивну дискусію викликало практичне завдання у формі рольової гри, під час якої судді висловили свої позиції щодо дотримання етичних норм.

Надалі заплановано проведення серії подібних практичних тренінгів з питань професійної суддівської етики для суддів та працівників апарату судів.