Національна школа суддів України

Електронні послуги суду: американський досвід

10 листопада 2022 року Національна школа суддів України у співпраці з Національним суддівським коледжем у м. Ріно (США) за сприяння Програми USAID “Справедливість для всіх” провели перший із серії онлайн–вебінар “Електронні послуги суду” з метою підвищення рівня кваліфікації суддів, помічників суддів та працівників апаратів судів.

Фахову дискусію відкрили виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна, заступник голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький та заступниця керівника Програми USAID “Справедливість для всіх” Наталія Петрова.

Як було відмічено, сьогодні українські суди стикаються з труднощами, спричиненими великим навантаженням, нестачею працівників, наслідками пандемії COVID-19 і повномасштабного військового вторгнення рф в Україну, що зумовили обмеження доступу багатьох українців до правосуддя і затримки з відправленням правосуддя. Усі ці фактори спонукали суди прискорити процес цифровізації і збільшити обсяги використання цифрових засобів управління проходженням справ у судах, аби реалізувати ключову місію судової системи – функціонувати в інтересах правосуддя і населення через вирішення справ справедливо, своєчасно, ефективно та відкрито.

Викладачами першого тематичного вебінану виступили американські експерти – Пол Емблі, головний спеціаліст з питань інформації Верховного суду штату Невада, Тім Холтхофф, директор з інформаційних технологій судової гілки Арканзасу, та Маркус В. Рейнкенсмейер, заступник директора адміністративного офісу судів у Феніксі, штат Арізона. В ході своїх презентацій експерти детально розкрили тематику послуг електронного суду при судах, зокрема, проаналізували існуючі світові тенденції надання електронних судових послуг, навели приклади успішної реалізації таких послуг та шляхів підвищення ефективності й дієвості роботи судів завдяки застосування електронних засобів.

У заключній частині українські учасники та учасниці мали можливість поспілкуватися з американськими фахівцями з тематики вебінару та отримати професійні відповіді на конкретні запитання.

Наступний тематичний вебінар буде присвячено обговоренню проблемних питань функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та відбудеться 17 листопада 2022 року.