Національна школа суддів України

Актуальні питання захисту прав військовослужбовців

22 листопада 2022 року  Національна школа суддів України провела тренінг у межах підготовки помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів “Захист соціальних та інших прав військовослужбовців”.

Навчання розпочали директор Харківського регіонального відділення  Лілія Гуцал та суддя Верховного Суду у складі Касаційного адміністративного суду Альберт Єзеров.

Спікерами на тренінгу виступили заступник начальника управління юридичного супроводження фінансово-господарської діяльності – начальник відділу юридичного супроводження управління активами Департаменту юридичного забезпечення Міністерства оборони України, полковник юстиції  Йосип Матлай; судді окружних адміністративних судів Ірина ВербаДмитро Іванчулинець, Ганна Лебедєва та Лариса Трофімова; суддя Вищого адміністративного суду України  у відставці Олександр Ситников; працівники апарату Верховного Суду Марія Рудковська та Михайло Шумило.

У ході тренінгу помічники суддів опрацювали такі питання: конституційні гарантії реалізації права на соціальний захист військовослужбовців; законодавство щодо основ національного спротиву; забезпечення житлом  ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, а  також надання земельних ділянок особам, які мають статус учасників АТО; проблемні питання щодо пенсійного забезпечення ветеранів;  гарантії трудових прав осіб, призваних до лав ЗСУ під час війни; окремі аспекти захисту прав військовослужбовців. Окрім цього виконали практичні завдання та обговорили результати. 

Наприкінці освітнього заходу слухачі та слухачки взяли  участь у модерованій дискусії з розглянутих питань і отримали від тренерів фахові відповіді на поставлені запитання. 

По закінченню навчання учасники й учасниці висловили свої враження і побажання стосовно змістовності та формату тренінгу у анкетах зворотного зв’язку.