Національна школа суддів України

Актуальні питання захисту персональних даних

27 червня 2022 року Національна школа суддів України провела  для суддів та працівників апаратів місцевих та апеляційних судів семінар “Актуальні питання захисту персональних даних: реалії, виклики, перспективи”

Навчальний захід відкрили начальник відділу підготовки суддів, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький та виконуючий обов’язки директора Департаменту у сфері захисту персональних даних Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олександр Марченко.

Іван Балаклицький у виступі відмітив, що тематика навчального заходу є надзвичайно важливою, актуальною і цікавою. Семінар викликаний потребами сьогодення та з метою поглибити знання суддів і працівників апаратів з актуальних питань захисту персональних даних, зокрема реалій, викликів та перспектив. Він зауважив, що незважаючи на військовий стан в Україні Національна школа суддів України продовжує надзвичайно інтенсивно працювати і виконувати свої безпосередні завдання, як навчальний заклад в системі суддівської освіти. Держава також продовжує здійснювати реформи і свідченням цього є надання Україні статусу члена Європейського союзу. Іван Балаклицький констатував, що 20 червня 2022 року Верховна Рада ухвалила проєкт закону, яким затверджена антикорупційна стратегія, в реалізації якої важливе місце покладається на судову владу. В ній визначено 14 напрямків реалізації стратегії, а саме, що стосується суддівського корпусу: фінансування, вдосконалення мережі, запровадження електронного судочинства, формування ВРП, ВККСУ. Принагідно, він зазначив, що НШСУ залучена до напрацювання певних законодавчих ініціатив та виступила ініціатором радикальних новел стосовно вдосконалення добору кандидатів на посаду судді, вдосконалення їх підготовки, а такою призначення суддів на посаду (вперше призначених та суддів, у яких закінчилися повноваження). Також поінформував учасників навчання, що за оцінками європейських експертів НШСУ має високий рейтинг та осінню готується спільно з Державною судовою адміністрацією України відзначити 20 річчя з дня заснування. Наразі Школа проводить велику кількість навчальних заходів для суддів та працівників апаратів судів усієї країни.

Олександр Марченко зазначив, що у зв’язку з військовою агресією рф питання захисту персональних даних набули ще більшої важливості. Одним з найбільш проблемних правових питань є захист персональних даних. Після переходу всіх державних послуг в онлайн–сервіси, створені додаткові обов’язки у забезпеченні цілісності та безпеки. Захист персональних даних потребує великої уваги, особливо захист інформативних ресурсів. Він висловив впевненість, що виступи доповідачів будуть корисними та цікавими, адже до спілкування з суддівською спільнотою запрошено досвідчених в цій тематиці експертів.

Для фахового діалогу з суддями та працівниками апаратів місцевих і апеляційних судів було запрошено: виконуючого обов’язки директора Департаменту у сфері захисту персональних даних Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олександра Марченка, начальницю відділу взаємодії із суб’єктами обробки персональних даних Департаменту у сфері захисту персональних даних Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Марію Колосову, головного спеціаліста відділу перевірок Департаменту у сфері захисту персональних даних Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олексія Ярославського,  головного спеціаліста сектору упровадження міжнародних стандартів у сфері захисту персональних даних Департаменту у сфері захисту персональних даних Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Проніна.

Семінар розпочався інформативною презентацією щодо розгляду загальних положень захисту персональних даних та розкриття засобів захисту прав суб’єктів персональних даних за результатами розгляду звернень. Крім того, доповідачі скерували учасників і учасниць на обговорення взаємодії між суб’єктами відносин, пов’язаних із персональними даними.

Своєчасним та важливим було ознайомлення слухачів із заходами контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних шляхом проведення перевірок. Змістовним став огляд міжнародних стандартів у сфері захисту персональних даних та застосування в практичній площині Європейської Конвенції з прав людини і практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя у сфері захисту персональних даних.

У презентаціях експерти зосередили увагу на корисних аспектах стосовно захисту персональних даних, надали рекомендації та забезпечили зворотній зв’язок, що сприяло поглибленню компетенції учасників навчального заходу.