Національна школа суддів України

Актуальні питання судової експертизи у кримінальному процесі

19 квітня 2023 року відділ підготовки суддів спільно з Дніпровським регіональним відділенням Національної школи суддів України провели онлайн-семінар для помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів, Верховного Суду “Порядок призначення та проведення судової експертизи у кримінальному процесі”.

Навчальний захід відкрив директор Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський, який привітав учасників та ознайомив із програмою семінару та побажав усім плідної роботи. Модератор заходу заступник начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва проінформувала присутніх про порядок проходження онлайн-навчання.

Для проведення семінару запрошено судових експертів Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз: заступника директора з експертної роботи, кандидата психологічних наук Маргариту Журавльову, завідувача лабораторії автотехнічних та транспортно-товарознавчих видів досліджень Сергія Попова, старшого судового експерта лабораторії автотехнічних та транспортно-товарознавчих видів досліджень Владислава Хоменка, провідного судового експерта лабораторії психологічних, мистецтвознавчих та інших видів досліджень, судового експерта-лінгвіста Людмилу Фраймович та директора Київського міжнародного судово-експертного інституту психологічної експертизи і досліджень на поліграфі, судового експерта за експертною спеціальністю 14.1. “Психологічні дослідження”, кандидата психологічних наук, доцента, поліграфолога Олега Назарова.

До уваги слухачів були висвітлені загальні питання судової експертизи в сучасних умовах воєнного стану, актуальний стан галузі експертного знання.

Учасники дізналися про нові напрямки досліджень, актуальні питання призначення та проведення, обговорили загальні питання щодо висновків експертів-психологів.

Викладачі-експерти ознайомили помічників суддів з особливостями підготовки й проведення судово-психологічної експертизи із застосуванням поліграфа, лінгвістичної експертизи, автотехнічної експертизи, автотоварознавчої експертизи, а також  і з особливостями  їх призначення на етапі розслідування злочинів та під час судового розгляду справи.

Під час навчання слухачі долучилися до  активного обговорення важливих питань судової експертизи у кримінальному процесі, отримали ґрунтовні, фахові відповіді та знання.