Національна школа суддів України

Актуальні питання судового розгляду справ, пов’язаних із захистом прав дітей

1 червня 2023 року Національна школа суддів України провела для помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів, Верховного Суду семінар-практикум “Особливості розгляду цивільних справ з участю іноземного елементу щодо усиновлення, повернення дитини до держави її постійного проживання, позбавлення батьківських прав в умовах воєнного стану”.

Навчання організовано та проведено спільно відділом підготовки викладачів (тренерів) і відділом підготовки суддів.

Відкриваючи навчальний захід, начальник відділу підготовки викладачів  (тренерів) Олена Умнова привітала учасників із державним святом “Днем захисту дітей” та зауважила, що стало доброю традицією Національною школою суддів України в цей день  щороку проводити заходи для  суддів та помічників суддів на однойменну тему, яка є актуальною, адже діти є особливо вразливою частиною населення та потребують належного захисту. Вона висловила сподівання на плідну роботу і наголосила на значущості зворотного зв’язку від учасників за результатами проведеного семінару.

Головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів ( тренерів), суддя у відставці Віра Гайдук представила викладачів-тренерів, які є розробниками семінару-практикуму та розгорнуто окреслила теми, які розкриватимуться кожним із них впродовж навчання.

До проведення навчального заходу було залучено суддю Галицького районного суду м. Львова Катерину Котельву, суддю Білоцерківського міськрайонного суду Київської області, кандидатку юридичних наук Софію Данилів, суддю Володарського районного суду Київської області Людмилу Макаренко, суддю Шевченківського районного суду м. Києва Валентину Маліновську та суддю Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Максима Ходаківського.

Учасниками аналізувались міжнародно-правові засади захисту прав дитини, гарантії, принципи, а також розглядалась практика ЄСПЛ щодо такої категорії справ. З метою поглиблення знань  помічників суддів щодо усиновлення, детально обговорювалась національна судова практика, у її взаємозв’язку із міжнародною. Розгорнуто окреслювались актуальні питання практики вирішення судами справ про позбавлення батьківських прав, про повернення дитини до країни її попереднього проживання: особливості розгляду справ з участю іноземного елемента в умовах воєнного стану.

Викладачами були проведені експрес-опитування та запропоновано до виконання практичні вправи.