Національна школа суддів України

Адміністративна відповідальність неповнолітніх

4 липня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні провела для суддів та адвокатів вебінар «Адміністративна відповідальність неповнолітніх».

Під час заходу Тетяна Штих, суддя Дзержинського районного суду м. Харкова, звернула увагу на вимоги до складання адміністративного протоколу щодо неповнолітніх, вказала на проблеми, які виникають на стадії його складання, визначили підстави для повернення адміністративних матеріалів та проаналізувала невирішені питання КУпаП щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення. 

Ганна Шендрікова, суддя Буського районного суду Львівської області, розкрила питання відповідальності неповнолітніх: особливості притягнення до відповідальності, заходи впливу, строки накладення стягнення.

Людмила Гриценко, адвокатка, надала висновки щодо підстав повернення адміністративних матеріалів на дооформлення, поділилась статистичними даними щодо  результатів розгляду справ за статтею 173-4 КУпАП «Булінг (цькування) учасника освітнього процесу».

Адвокатка Тамара Бугаєць, розкрила питання щодо особливості притягнення неповнолітнього до адміністративної відповідальності за статтею 173-2 КУпАп «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування».