Національна школа суддів України

Судовий контроль за оперативно-розшуковими заходами та негласними слідчими діями

23 вересня 2022 року Національна школа суддів України провела вебінар для суддів Вищого антикорупційного суду “Актуальні питання участі слідчого судді в організації підготовки та проведення уповноваженими оперативними підрозділами оперативно-розшукових заходів та негласних слідчих (розшукових) дії”.

Вітальними промовами вебінар відкрили начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України Іван Балаклицький та в.о. Голови Вищого антикорупційного суду Олег Павлишин.

У вступному слові Іван Балаклицький відзначив, що навчальний захід організовано у співпраці з Національною поліцією України та Національною академією внутрішніх справ. Обрана тема є надзвичайно актуальна, оскільки йдеться про вирішення проблемних питань співвідношення оперативно-розшукових заходів і негласних слідчих (розшукових) дій у діяльності правоохоронних органів та розгляду судами клопотань про проведення оперативно-розшукових заходів і негласних (розшукових) дій.

Іван Балаклицький подякував в.о. Голови Вищого антикорупційного суду Олегу Павлишину за підтримку Національної школи суддів України в проведенні освітніх заходів для суддів та у забезпеченні безперебійного навчального процесу в часи війни. Зокрема, він наголосив, що нам необхідно підготувати суддів та працівників судової системи для оволодіння необхідними навиками, вміннями і знаннями для відправлення правосуддя з урахуванням особливостей судового розгляду воєнних злочинів. Національна школа суддів України вже приділила багато уваги навчанню суддівського корпусу за цією тематикою й надалі активно працюватиме у цьому напрямку.

Крім того, Іван Балаклицький представив експертів-доповідачів вебінару, які мають теоретичний та практичний досвід щодо питань участі слідчого судді в організації підготовки та проведення уповноваженими оперативними підрозділами оперативно-розшукових заходів і негласних слідчих (розшукових) дій. Він також зауважив, що навчальний захід, який проходить в умовах воєнний дій в Україні, є надзвичайно важливим. Визначенню тематики вебінару передувала низка зустрічей і обговорень між Національною школою суддів України, Національною академією внутрішніх справ України та Національною поліцією України щодо обрання формату проведення нинішнього заходу.

Викладачами навчального заходу були запрошені професор кафедри оперативно-розшукової діяльності Національної академії внутрішніх справ, доктор юридичних наук Віктор Василинчук та перший заступник голови Національної поліції України, кандидат юридичних наук Михайло Кузнєцов, які розглянули й розкрили проблемні питання співвідношення оперативно-розшукових заходів та негласних слідчих (розшукових) дій у діяльності правоохоронних органів. Також корисним для використання в практичній діяльності суддів було обговорення питань розгляду судами клопотань про проведення оперативно-розшукових заходів і негласних (розшукових) дій.

Під час навчання судді мали можливість долучитися до обговорення питань вебінару, обмінятися думками, отримати ґрунтовні відповіді на запитання та практичні поради.