Національна школа суддів України

Професійна діяльність помічників суддів під час воєнного стану

15–19 травня 2023 року Національна школа суддів України проводить підготовку помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів.

Навчальний захід відкрила начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) Олена Умнова. Модератор підготовки заступник начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва.

У проведенні підготовки беруть участь судді Верховного Суду Ян Берназюк, місцевих загальних судів Катерина Котельва, Павло Пархоменко, Ігор Чорний, Ольга Луньова, Ганна Майна, Валерія Бабко, Дмитро Парфьонов та головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидатка філологічних наук Оксана Кабиш, заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, доктор психологічних наук  Андрій Маслюк, викладачка Національної школи суддів України, доцентка кафедри кримінального процесу та криміналістики Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидатка юридичних наук Наталія Ахтирська, директор Київського міжнародного судово-експертного інституту психологічної експертизи і досліджень на поліграфі, судовий експерт, кандидат психологічних наук, доцент, поліграфолог Олег Назаров, менеджер проекту Ради Європи “Підтримка судової влади України для кращого доступу до правосуддя” Ірина Кушнір, доцентка кафедри міжнародного бізнесу Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидатка економічних наук Марина Хмара.

У перший день підготовки слухачі взяли участь у семінарі-практикумі “Особливості розгляду цивільних справ з участю іноземного елементу щодо усиновлення, повернення дитини до держави її постійного проживання, позбавлення батьківських прав в умовах воєнного стану”.

Упродовж наступних днів підготовки помічники суддів поглиблять свої професійні знання та покращать практичні навички з питань мовного оформлення судово-процесуальних документів, особливого режиму досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану, застосування Конвенції  про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Розглянуть окремі питання, по’вязані з особливостями призначення та проведення судової експертизи у кримінальному процесі з поліграфом, судово-психологічної експертизи у справах щодо відшкодування моральної шкоди. Дізнаються про особливості застосування законодавства з питань протидії домашньому насильству у цивільному судочинстві та  розгляду проваджень у справах вирішення окремих категоріях житлових спорів.

Отримають практичні поради психолога з питань керування стресом, як протидії професійному вигоранню, як розвинути навички саморегуляції.

Спільно з викладачами розглянуть виклики воєнного часу, що стосуються міжнародного співробітництва України під час кримінального провадження щодо захисту культурних цінностей,  принципи незалежності судової гілки влади, історичні атрибути судочинства: між консервативністю та інноваційністю.

Окрім того, програмою підготовки в останній день навчання передбачена участь помічників суддів у вебінарі для суддів та помічників суддів “Надання пояснень та свідчень в суді – допит та перехресний допит свідків в суді” та “Управління судовим процесом”, організований спільно з Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України.