Національна школа суддів України

Особливості здійснення господарського судочинства в умовах воєнного стану

26–30 вересня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Дніпровським, Львівським, Одеським та Харківським регіональними відділенням НШСУ проводять підготовку для підтримання кваліфікації суддів місцевих господарських судів.

Підготовку відкривали проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді, секретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності, кандидатка юридичних наук Тетяна Дроботова, які звернули увагу на важливості та доцільності включених до програми однотижневої підготовки тематики лекцій і тренінгів у зв’язку з правовим режимом воєнного стану та змінами до деяких законодавчих актів України.   

Модеруватиме тижневу підготовку директор Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський.

Для проведення навчання запрошені досвідчені висококваліфіковані судді-викладачі Конституційного Суду України, Верховного Суду, апеляційних та місцевих господарських судів, спілкування з якими сприятиме підтриманню кваліфікації суддів місцевих господарських судів та можливості обговорення проблемних питань здійснення господарського судочинства.

Питання людської гідності як основного критерію захисту в умовах воєнного стану висвітлить суддя Конституційного Суду України, професор, докторка юридичних наук Оксана Грищук.

Суддя, секретар Великої Палати Верховного Суду Лариса Рогач зосередить увагу учасників на правових позиціях Великої Палати Верховного Суду щодо способу захисту прав у господарському судочинстві в умовах правового режиму воєнного стану.

Про практику Верховного Суду стосовно розгляду справ щодо земельних спорів за участю фермерських господарств розповість Віталій Уркевич – суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді.

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді, секретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності, кандидатка юридичних наук Тетяна Дроботова ознайомить з актуальними питаннями здійснення судового провадження під час розгляду справ у суді першої інстанції за практикою Верховного Суду.

Під час лекції суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді, докторка юридичних наук Олена Кібенко з слухачами обговорять питання відповідальності посадових осіб за новим Законом України № 2493 від 27.06.2022 р. “Про акціонерні товариства”.

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді Юрій Чумак зверне увагу на актуальні питання та практику вирішення спорів щодо захисту права власності.

У виступі судді Господарського суду Запорізької області, кандидатки юридичних наук Оксани Ярешко будуть розглянуті приклади і судова практика порушення господарськими судами ст.6 Європейської конвенції з прав людини в світлі практики ЄСПЛ щодо України.

У лекції суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний зосередить увагу слухачів на актуальних питаннях щодо відповідальності за порушення господарських зобов’язань, зокрема про питання стягнення штрафних санкцій; а також про практику розгляду судових спорів, що виникають з кредитних правовідносин в умовах воєнного стану.

Викладач Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, професор Михайло Савчин детально прокоментує конституційний аспект захисту права власності в умовах війни.

Суддя  Західного апеляційного господарського суду Світлана Бойко приділить увагу проблемним питанням захисту порушеного права в господарському судочинстві і судовій практиці Верховного Суду, а саме: застосуванню процесуальних строків, сплаті судового збору, відшкодуванню судових витрат на правову допомогу при закритті провадження у справі, порядку повідомлення учасників процесу.

Суддя Господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко під час проведення лекцій зупиниться на проблемних питаннях, які виникають в судовій практиці при вирішенні господарським судом корпоративних спорів; а також розповість про особисті історії суддів та працівників апаратів судів, які змінили офіси на поле бою.

Цікавою та корисною для слухачів буде лекція щодо психологічної адаптації в умовах війни заступника начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктора психологічних наук Андрія Маслюка.

Також в рамках підготовки передбачено проведення двох тренінгів за окремими програмами:

– 27 вересня 2022 року тренінгу “Мовне оформлення судових рішень” модерувати який буде директор Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський, а викладачем (тренером) буде Оксана Кабиш – головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидатка філологічних наук, доцента, яка зосередить увагу суддів на особливості вживання мовних засобів у текстах судових рішень;

– 29 вересня 2022 року тренінгу “Розгляд справ про банкрутство юридичних осіб” модерувати який буде Лілія Грабован – суддя Господарського суду Одеської області, кандидатка юридичних наук. Викладачі (тренери): Олександр Банасько, суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді; Лілія Грабован, суддя Господарського суду Одеської області, кандидатка юридичних наук; Володимир Гевко, суддя Господарського суду Тернопільської області; Роман Міліціанов, суддя Господарського суду Вінницької області, кандидат юридичних наук; Олена Янюк, суддя Господарського суду Київської області; Юлія Блінова, викладач–координатор відділу підготовки викладачів (тренерів). Під час проведення тренінгу слухачі матимуть можливість поглибити знання щодо окремих особливостей справ про банкрутство юридичних осіб, застосування процедури санації та ліквідації боржника, визнання правочинів боржника недійсними тощо.

Під час однотижневої підготовки слухачі матимуть можливість обговорити з викладачами проблемні питання здійснення господарського судочинства в умовах воєнного стану.

Повний текст програми підготовки суддів місцевих господарських судів розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.