Національна школа суддів України

Особливості розгляду кримінальних проваджень стосовно ветеранів АТО/ООС

16 листопада 2022 року Національна школа суддів України у співпраці з ГО “Всеукраїнська асоціація жінок-суддів” та за підтримки проєкту Академії Фольке Бернадота (FBA) “Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні” провела онлайн–тренінг для тренерів “Особливості розгляду кримінальних проваджень стосовно ветеранів АТО/ООС”.

Навчання відкрили проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді,  президентка  ГО “Всеукраїнська Асоціація жінок-суддівˮ Надія Стефанів, які зазначили актуальність та своєчасність цього курсу в нинішніх українських реаліях, представили фахову команду викладачів та програму тренінгу.

До проведення навчання було залучено національних фахівців – Надію Стефанів, суддю Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, Альбіну Кадегроб, к.ю.н., суддю ОАС у відставці, та Костянтина Татаркіна, експерта з реінтеграції ветеранів.

Серед тем шести навчальних модулів, що виносилися спікерами на обговорення з тренерами були: “Загальна характеристика кримінальних проваджень, учасниками яких є ветерани АТО/ООС”, “Процесуальний статус  учасників/ветеранів АТО/ООС у кримінальному провадженні”, “Призначення покарання обвинуваченим. Розгляд цивільних позовів та стягнення процесуальних витрат”, “Апеляційний та касаційний перегляд судових рішень у кримінальних провадженнях, учасниками яких є ветерани АТО/ООС”, “Justice та ветерани: чому справедливість для ветерана важливіша за правосуддя” та “Особливості комунікації з учасниками бойових дій”.

У заключній частині навчання тренерам було надано можливість виконати практичні завдання по прослуханому матеріалу, а також долучитися до обговорення питань тренінгу, обмінятися думками, отримати ґрунтовні відповіді на запитання та практичні поради.

За результатами пройденого навчання слухачі заповнили анкети зворотного зв’язку, у яких поділилися враженнями, зауваженнями і побажаннями щодо корисності та практичності прослуханого матеріалу.