Національна школа суддів України

Антикорупційне законодавство та практика його застосування

23 січня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів місцевих загальних судів провела тренінг на тему: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування”.

Розпочала захід начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Ольга Шаповалова (модератор тренінгу), яка ознайомила  з метою і  навчальними цілями та провела експрес–опитування з демонстрацією відео з подальшим обговоренням. Головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя у відставці, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Василь Андрійцьо під час свого виступу проаналізував законодавство щодо запобігання корупції (міжнародні зобов’язання щодо запобігання корупції, чинне національне антикорупційне законодавство). Викладач зосередив увагу суддів на кримінальній та цивільній конвенціях про боротьбу з корупцією Ради Європи. У ході дослідження важливого питання щодо механізмів запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов’язаним із корупцією, головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська окреслила окремі аспекти запобігання корупції. Жвава дискусія розгорнулась під час обговорення питань щодо обов’язкової повної перевірки декларацій службових осіб, моніторингу способу життя та створенню інституту викривачів. Доцільним та практично значущим було виконання суддями низки практичних завдань стосовно встановлення обмежень щодо використання службових повноважень, обмежень щодо одержання подарунків та запобігання одержанню неправомірної вигоди. Суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області, кандидат юридичних наук Костянтин Медведєв у ході презентації детально зупинився на розгляді нормативного регулювання питань конфлікту інтересів та механізмів дотримання законодавства щодо конфлікту інтересів. Викладач розповів про можливість притягнення до відповідальності за порушення законодавства про конфлікт інтересів. Викладач відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких у рольовій грі визначив із суддями види відповідальності (дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну та кримінальну).

Інтерактивне навчання включало дискусійні вправи, практичні завдання, міні-лекції, виконання різноманітних групових та індивідуальних завдань, рольові ігри, а також перегляд навчальних відеороликів. Тренери, модератори надали вичерпні відповіді на запитання, що виникали.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.