Національна школа суддів України

Особливості здійснення господарського судочинства в умовах воєнного стану

7–11 листопада 2022 року Національна школа суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів апеляційних господарських судів.

Підготовку відкрила виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна, яка привітала учасників і звернула увагу на важливості та доцільності включених до програми однотижневої підготовки тематики лекцій і семінару у зв’язку з правовим режимом воєнного стану та змінами до деяких законодавчих актів України.   

Для проведення навчання запрошені досвідчені висококваліфіковані судді-викладачі Конституційного Суду України, Верховного Суду, апеляційних та місцевих судів, спілкування з якими сприятиме підтриманню кваліфікації суддів апеляційних господарських судів та можливості обговорення проблемних питань здійснення господарського судочинства.

Питання застосування юридичних позицій Конституційного Суду України при розгляді господарських справ висвітлить суддя Конституційного Суду України, кандидатка юридичних наук Галина Юровська.

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді, член–кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук Віталій Уркевич розкриє проблемні питання щодо земельних спорів за участю фермерських господарств, ознайомить з  практикою Верховного Суду.

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді  Ганна Вронська детально розповість про практику Верховного Суду з розгляду корпоративних спорів.

Світлана Бойко,  суддя  Західного апеляційного господарського суду розкриє питання щодо правових конструкцій належного та ефективного способів захисту порушеного права в господарському судочинстві.

Про особливості апеляційного провадження: процедуру та кінцеві процесуальні рішення висвітлить суддя Центрального апеляційного господарського суду, кандидатка юридичних наук Людмила Білецька.

Лариса Рогач, секретарка Великої Палати Верховного Суду ознайомить слухачів з правовими позиціями Великої Палати Верховного Суду щодо способу захисту прав у господарському судочинстві в умовах правового режиму воєнного стану.

Зосередить увагу учасників на практиці застосування законодавства про банкрутство суддя Верховного Суду у Касаційному  господарському суді Олександр Банасько.

Суддя Господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко розповість про комунікацію суду та умови організації роботи в умовах воєнного стану.  Про особисті історії суддів та працівників апаратів судів, які змінили офіси на поле бою.

Юрій Чумак, суддя Верховного Суду у Касаційному  господарському суді, кандидат юридичних наук розкриє питання розгляду спорів щодо захисту права власності: актуальних питань та практики їх вирішення.

З темою про застосування Європейської Конвенції з прав людини та  практики Європейського суду в господарському судочинстві та його рішення проти України. Оглядом практики Європейського суду з прав людини за 2020–2022 роки виступить  менеджерка проєкту РЄ “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні” Ірина Кушнір.

Олена Кібенко, суддя Верховного Суду у Касаційному  господарському суді, докторка юридичних наук  розкриє питання відповідальності посадових осіб за новим Законом України № 2493 від 27.06.2022 р. “Про акціонерні товариства” та останньою судовою практикою.

Про особливості розгляду та вирішення господарським судом спорів, які виникають із кредитних правовідносин висвітлять питання суддя Північного апеляційного господарського суду,  докторка юридичних наук Олена Коротун та  суддя господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний.

В рамках підготовки буде проведений тренінг “Психологічні особливості ефективного спілкування в діяльності суддів”, модерувати який будуть Ганна Савченко, начальник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидатка психологічних наук, Андрій Маслюк, заступник начальника відділу, доктор психологічних наук, та викладачка, головний спеціаліст-психолог відділу Анжеліка Фарафонова.

Також в рамках підготовки передбачено проведення семінару-практикуму під модеруванням судді Центрального апеляційного господарського суду, кандидатки юридичних наук Людмили Білецької  “Особливості здійснення господарського судочинства в умовах воєнного стану”. На семінарі розглянуться питання про розгляд справ в умовах воєнного стану, вирішення спорів про відшкодування шкоди, підтвердження форс-мажорних обставин, загальних підходів ЄСПЛ  щодо розумності строків розгляду справ.

Під час однотижневої підготовки слухачі матимуть можливість обговорити з викладачами проблемні питання здійснення господарського судочинства в умовах воєнного стану.

Повний текст програми підготовки суддів апеляційних господарських судів розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.